Tovarna Radeče Papir ima tradicijo papirništva vse od leta 1736. Foto: MMC RTV SLO
Tovarna Radeče Papir ima tradicijo papirništva vse od leta 1736. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik podjetniškega sindikata v papirnici Stane Klanšek je prepričan, da jih banke "vlečejo za nos" več kot pol leta in da sploh ne vedo, zakaj ne nakažejo omenjenega posojila.

Pojasnil je, da papirna stroja štiri in pet kljub pomanjkanju finančnih sredstev še obratujeta oz. morata obratovati, saj je podjetje v prisilni poravnavi. "Moramo nujno obratovati, v nasprotnem primeru nas čaka stečaj," je dejal.

Koliko ton papirja bodo delali za Indonezijo?
Dodal je še, da je bila uprava papirnice januarja na obisku v Indoneziji, kjer so sklenili nekaj poslov, vendar ne v pričakovanem obsegu.

Družba se je prijavila na razpis tamkajšnje centralne banke za izdelavo banknotnega papirja. Skupna količina papirja na razpisu je 5.547 ton. Proizvajalci banknotnega papirja se lahko potegujejo za proizvodnjo 70 odstotkov ali 30 odstotkov količine posameznega papirja. Cilj radeške papirnice, ki je že uspešno sodelovala na razpisih indonezijske centralne banke, je pridobiti naročilo za izdelavo vsaj 2.000 ton banknotnega papirja.

V treh mesecih 2,2 milijona evrov izgube
Tovarna Radeče Papir je od 1. oktobra do konca decembra lani ustvarila 6,7 milijona evrov prihodkov, predvsem zaradi obratovanja stroja pet. Družba je v začetku januarja prejela del likvidnih sredstev, potrebnih za zagon obeh strojev, v naslednjih dneh pa mora z domačimi bankami doseči še dokončno razrešitev vloge za obratna sredstva v višini tri milijone evrov, da bosta lahko oba stroja delovala brez prekinitev.

Od oktobra do konca decembra je družba ustvarila čisto izgubo v višini 2,2 milijona evrov, kar je za 183.000 evrov manj od načrtovane.

Pergam pričakuje dolgoročne rešitve
Na dogajanje v papirnici pa so se odzvali tudi v Konfederaciji sindikatov Pergam. "Lastnika, banke in politiko pozivamo, da v najkrajšem možnem času najdejo rešitve, ki so nujno potrebne za ohranitev več kot 300 delovnih mest na lokaciji, kjer že več kot 300 let deluje Papirnica Radeče. Pričakujemo rešitve, ki bodo dolgoročno zdržale," je pozval predsednik sindikata Janez Posedi.