Darja Radić se z mesta ministrice za gospodarstvo poslavlja. Foto: BoBo
Darja Radić se z mesta ministrice za gospodarstvo poslavlja. Foto: BoBo

Verjamem, da je številnim všeč, da odhajam.

Darja Radić

Samo zdravo gospodarstvo je tisto, ki nas lahko popelje iz krize.

Darja Radić
Darja Radić, Janez Kopać, Borut Pahor
Ministrica za gospodarstvo v odhodu zatrjuje, da je njej in njeni ekipi na področju energetike uspelo narediti nekaj korakov naprej. Foto: BoBo

"Službe še nimam, verjetno bom ustanovila svoje podjetje in ostala aktivna v politiki," je na zadnji novinarski konferenci povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Poudarila je, da verjame, da ima "stranka Zares dobro politiko, ki pa v tej vladi še ni prišla do izraza".

Ministrica v odhajanju je pojasnila, da je bila začetna usmeritev vlade v ohranjanje socialne kohezivnosti, da ne bi bilo večje revščine, "na mestu". "V nadaljevanju bi bilo treba večji poudarek dati razvoju gospodarstva, morali bi vlagati v zdrava podjetja," je prepričana Radićeva, ki je z delom in dosežki ministrstva za gospodarstvo sicer zadovoljna.

Radićeva sicer kot temeljno usmeritev oziroma cilj v času njenega mandata izpostavlja:

  • povečanje konkurenčne sposobnosti slovenskih podjetij in
  • izboljšanje konkurenčnost poslovnega okolja v Sloveniji.

Na področju energetike pa je bil po njenih besedah glavni cilj stabilna, konkurenčna in trajnostna oskrba z energijo po konkurenčnih cenah.

TEŠ 6 - "Zagotovo zgrešen projekt"
"Če bi projekt TEŠ 6 prišel na mojo mizo, preden je dobil zeleno luč, se pravi pred novembrom 2009, zagotovo ne bi bil v takšni obliki, tako pa je bilo veliko zamujenega," je obžalovala ministrica in poudarila, da gre za "zagotovo zgrešen projekt". Hkrati je dodala, da je vesela, da so imeli prav, ko so opozarjali, da s "tem projektom nekaj ni v redu".

"Upam, da predsednik vlade ne bo sledil interesom posameznih skupin," je dejala in dodala, da "kaže, da se projekt ne bo peljal, kot nekateri želijo". Ob tem je še izpostavila vprašanje finančne konstrukcije, ki še ni končana, in poudarila, da je potrebno prizadevanje, da se pridobi vrednost realnih stroškov.

"Na področju energetike nam je uspelo narediti nekaj pomembnih korakov naprej," pojasnjuje Radićeva in izpostavlja nacionalni energetski program, poslan v javno obravnavo, ki bo trajala do konca oktobra. K dosežkom šteje tudi nov energetski zakon, ki pa je v javni obravnavi do 25. julija.

Ukrepi za spodbujanje konkurenčnosti slovenskih podjetij
"Ukrepe in spodbude smo usmerili v krepitev razvojnih aktivnosti podjetij s ciljem, da ostanejo podjetja tudi po krizi konkurenčna," je dejala Radićeva. Izpostavila je še, da so večino državnih spodbud usmerili v sofinanciranje razvojno-investicijskih projektov, v nakup nove tehnološke opreme, v zagon novih inovativnih podjetij v subjektih podpornega okolja, v projekte za prenos znanja v podjetja ter v razvojne projekte na področju turizma, tujih neposrednih investicij in internacionalizacije.

Povečanje mednarodne konkurenčnosti gospodarskih subjektov
Na področju večanja mednarodne konkurenčnosti so po besedah ministrice največji poudarek dajali tistim, ki se ukvarjajo z internacionalizacijo. Izpostavila je še sofinanciranje na sejmih v tujini in povečano promocijo slovenskega gospodarstva ter vzpostavljanje odnosov z drugimi državami, posebej je omenila Rusko federacijo in Indijo, kar je po njenem mnenju pomembno za to področje.

"To so aktivnosti, ki se ne vidijo, so pa pomembne," je dejala Radićeva.

Ministrica se je dotaknila še področja turizma, kjer po njenih besedah uspešno poslujejo in kjer se ne glede na krizo kažejo izjemni porasti. "To pa ne pomeni, da se od turizma ne da več zaslužiti in da aktivnosti na tem področju lahko zanemarijo," je dejala in kot pomanjkljivo izpostavila področje trženja.

Verjamem, da je številnim všeč, da odhajam.

Darja Radić

Samo zdravo gospodarstvo je tisto, ki nas lahko popelje iz krize.

Darja Radić