Sklad zbira sredstva z enim samim namenom - da bo po tem, ko bo treba razgraditi nuklearno elektrarno in ko bo treba zgraditi odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov, država imela dovolj denarja, da to naredi,
Sklad zbira sredstva z enim samim namenom - da bo po tem, ko bo treba razgraditi nuklearno elektrarno in ko bo treba zgraditi odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov, država imela dovolj denarja, da to naredi," je poudarila nekdanja ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Foto: MMC RTV SLO
Darja Radić
Radićeva se je odzvala na izjavo nekdanjega ministra za gospodarstvo iz vrst SDS-a Andreja Vizjaka, ki je bila objavljena v nekaterih medijih in s katero je želel Vizjak javnosti po njenih besedah umetno prikazati povezavo spornega posla s stranko Zares. Foto: MMC RTV SLO

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so pretekli četrtek opravili več hišnih preiskav, med drugim tudi na sedežu Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK-a. Sporno naj bi bilo, da je Žnideršič Planinčeva v času vodenja sklada, od 16. septembra lani do 15. marca letos, kupila obveznice Dela Prodaje in DZS-ja.

Vizjak je želel prikazati povezavo spornega posla s stranko Zares
Radićeva se je na novinarski konferenci v Ljubljani odzvala na izjavo nekdanjega ministra za gospodarstvo iz vrst SDS-a Andreja Vizjaka, ki je bila objavljena v nekaterih medijih in s katero je želel Vizjak javnosti po njenih besedah umetno prikazati povezavo spornega posla s stranko Zares. "Vendar je resnica ravno nasprotna," je poudarila.

"Dejstvo je, da sem kot ministrica za gospodarstvo takoj, ko je prišlo do prvih namigov o spornih poslih, ki jih je opravljala Ksenja Žnideršič Planinc, naročila revizijo teh poslov in prav revizija opravljenega posla Žnideršič Planinčeve je podlaga za to, da se je začela kriminalistična preiskava v zvezi s tem poslom," je pojasnila Radićeva.

Radićeva: Nepravilnosti so bile razkrite šele v letu 2010
Težave v zvezi s poslovanjem sklada po besedah Radićeve segajo že v obdobje med letoma 2006 in 2010, ko je sklad vodil Janko Strašek. Že takrat so posamezni člani upravnega odbora in nadzornega odbora sklada opozarjali na sume nepravilnosti, vendar so njihova opozorila pri Vizjaku naletela na gluha ušesa.

Resno se je po njenih besedah k razkrivanju nepravilnosti v skladu, pristopilo šele z imenovanjem novega nadzornega odbora v letu 2010, ko je ministrstvo za gospodarstvo med drugim naročilo posebno revizijo pri družbi BDO, ki pa je pokazala vrsto nepravilnosti.

Vrednost naložb sklada se je leta 2008 znižala za 11,38 odstotka, kar se pri skladu po njenih besedah "enostavno ne sme zgoditi". "Sklad zbira sredstva z enim samim namenom - da bo po tem, ko bo treba razgraditi nuklearno elektrarno in ko bo treba zgraditi odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov, država imela dovolj denarja, da to naredi," je povedala Radićeva.

Sredstva bi morala biti pod jasnim in nedvoumnim nadzorom vlade
Žnideršič Planinčeva je bila v določenem obdobju sicer članica stranke Zares. Vlada jo je za v. d. direktorice sklada imenovala, ker je menila, da je kot uslužbenka sklada usposobljena, da za šest mesecev prevzame posle in vodenje sklada. Žal ni bilo tako, je dejala Radićeva.

Radićeva sicer meni, da bi bilo sklad najbolje ukiniti in sredstva za razgradnjo NEK-a in izgradnjo odlagališča za nizko- in srednjeradioaktivne odpadke prenesti v proračun. "Da se oblikuje proračunski sklad, kjer bodo sredstva pod jasnim in nedvoumnim nadzorom vlade," je sklenila.