Od ponedeljka so dovoljena dela, ki se opravljajo na prostem, med njimi fasaderska dela. Foto: BoBo
Od ponedeljka so dovoljena dela, ki se opravljajo na prostem, med njimi fasaderska dela. Foto: BoBo

V teh prodajalnah bodo lahko med 8. uro in 9.30 nakupovali le kupci iz ranljivih skupin, in sicer invalidi, nosečnice in starejši od 65 let, ti samo v tem času.

Odprte bodo tudi servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, kot so vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles. Na voljo bodo še storitve, ki se opravljajo na prostem, na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela, prav tako bo mogoč osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, piše v sporočilu za javnost vladnega urada za komuniciranje.

Dovoljene bodo športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih.

Več sprostitev po prvomajskih praznikih

S 4. majem, po prvomajskih praznikih, pa bodo potrošnikom na voljo tudi nekatere druge storitve, med njimi storitve frizerskih in kozmetičnih salonov, prodajaln do velikosti 400 kvadratnih metrov, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, ter saloni za nego psov in mačk ter drugih živali.

Obvezna uporaba zaščitne opreme, razkuževanje in držanje razdalje

Ob tem je vlada objavila navodila za delo v servisnih in drugih storitvah ter živilskih in tehničnih trgovinah v času trajanja epidemije novega koronavirusa. Kot so zapisali, naj v prostore, kjer se izvajajo storitve, ter v živilske, gradbene in tehnične trgovine vstopajo in se tam srečujejo le zdravi ljudje. Stranke morajo biti po teh navodilih razumljivo in prijazno obveščene, da ob morebitnih bolezenskih znakih ne smejo dostopati do storitvenih dejavnosti.

Pred vstopom v prostore sta za stranke obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrije nos in usta, in razkuževanje rok. Poleg strank je vlada navodila pripravila tudi za zaposlene, ki morajo upoštevati splošna priporočila za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni. Na delo ne smejo prihajati bolni, ob morebitnih bolezenskih znakih nalezljive bolezni pa morajo o tem po telefonu obvestiti delodajalca. Tudi zaposleni morajo skrbeti za ustrezno in redno higieno, pri delu s strankami pa naj nosijo zaščitno masko in ustrezno opremo, ki jo uporabljajo sicer pri rednem delu.

Omejevalni ukrepi se začenjajo sproščati

Navodila vlade vključujejo več zahtev, med drugim zagotavljanje 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, redno in učinkovito prezračevanje prostorov, razdalja med čakajočimi na blagajni mora biti najmanj dva metra, redno morajo v trgovinah razkuževati nakupovalne vozičke in košare.

V prostorih, kjer se izvajajo servisne storitve in druge storitvene dejavnosti, ter v živilskih, gradbenih in tehničnih trgovinah se morata v skladu z vladnimi navodili izvajati tudi poostrena skrb za vzdrževanje čistoče v prostoru in smiselna uporaba navodil za čiščenje in razkuževanje.