Revije naj bi (z zamudo) izšle v četrtek. Foto: BoBo
Revije naj bi (z zamudo) izšle v četrtek. Foto: BoBo
Revije
Če bi revije nehale izhajati, bi to pomenilo "veliko škodo za slovenski medijski prostor". Foto: BoBo

Direktor in lastnik Dela Revij Matej Raščan je zagotovil, da naj bi vse omenjene revije izšle v četrtek, so po sestanku s predstavniki sindikata in zbora zaposlenih sporočili iz družbe. Dogovori z vsemi akterji še vedno potekajo, družba pa bralke in bralce naproša za razumevanje ob predvidenem nekajdnevnem zamiku izidov revij.

Predsednica sveta delavcev Dela Revij Jelka Sežun je sicer po sestanku povedala, da je Raščan pojasnil, da vloge za začetek prisilne poravnave še ni vložil, saj čaka še cenilce. Izpostavila je še, da Raščan ne samo, da ne plačuje prispevkov delavcev, ampak pol leta ne plačuje niti akontacije dohodnine. Družba naj bi zaposlenim po njenih besedah odvajala tudi denar za parkirišče, ki pa ga ne nakazuje lastniku parkirišča.

Prekinitev vsake revije pomeni veliko škodo
"Revije nastajajo na podlagi domačega znanja, ustvarjajo jih slovenski novinarji, uredniki, fotografi, oblikovalci, zato prekinitev izhajanja prav vsake izmed njih pomeni veliko škodo za slovenski revijalni tisk in medijski prostor ter za bralke in bralce, ki so jih revije vzgajale, številne od njih skozi desetletja," pa izpostavljajo v družbi. Revija Naša žena sicer letos praznuje 70-, reviji Jana in KIH pa 40-letnico.

Lady, Avto Magazin, Jana, Naša žena ... na prodaj
V NKBM-ju so pretekli teden zaradi neporavnanih terjatev za 11. avgust objavili javno dražbo za prodajo zastavljenih znamk v lasti Dela Revij. Vse znamke se prodajajo zgolj v svežnju, z izklicno ceno 10,14 milijona evrov. V svežnju so med drugim znamke Lady, Avto Magazin, Jana, Naša žena, Obrazi, Modna Jana, Eva ...

Raščan ustanovil novo podjetje - Rašica Invest
Matej Raščan je pretekli teden ustanovil novo podjetje Rašica Invest, ki je ustanovljeno z minimalnim ustanovnim kapitalom: 7.500 evrov. Njegov edini lastnik je Invalidsko podjetje za proizvodnjo in trgovino Rašica Point, ki je v lasti Raščanovega podjetja Monera - ta je ostala brez delujočega transakcijskega računa, Raščan pa prek nje obvladuje največjo slovensko revijalno družbo.

Družba ima račune blokirane od konca junija
V družbi Delo Revije, z 68 zaposlenimi, so tudi po objavi dražbe zatrjevali, da so njihove glavne dejavnosti usmerjene v pripravo dokumentacije za začetek prisilne poravnave, s pomočjo katere si lahko zagotovijo uspešno sanacijo in omogočijo nemoteno delovanje v prihodnje. Načrt finančnega prestrukturiranja družbe naj bi bil po njihovih navedbah v sklepni fazi.

Družba ima medtem vse bančne račune blokirane že od konca junija - direktor in lastnik družbe Matej Raščan je namreč po končanem prevzemu nanjo prenesel za več kot 30 milijonov evrov posojil, ki so močno obremenila njeno poslovanje. Delo Revije morajo namreč zaradi tega praktično ves denarni tok namenjati za plačilo obresti.

Raščan bi moral skladno z odločitvijo na majski skupščini že pred tedni vplačati za tri milijone evrov dokapitalizacijskih delnic.