Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zaradi pandemije covida-19 se je v EU-ju na splet preselilo 15 milijonov novih kupcev v primerjavi z letom 2019, je pokazala raziskava Barometer e-kupca 2020, ki so jo pripravili v mreži za dostavo paketov DPD Group. Hrana je tako postala najbolj prodajana kategorija v spletnem nakupovanju. Kot ugotavljajo v raziskavi, je to predvsem posledica zaščitnih ukrepov in zaskrbljenosti potrošnikov za lastno zdravje.

Sorodna novica "Revolucionarno leto za dostavo hrane". Ana Roš: "Lahko bi jedli 100-odstotno lokalno".

"Kategorija prehrane je dosegla neverjetno rast po vsem svetu. Spletnim trgovinam z mešanim blagom je od marca do decembra 2020 zrasel promet za 95 odstotkov, prav tako je cvetela dostava hrane, saj so ljudje veliko pogosteje kot sicer jedli doma. Povečalo se je tudi povpraševanje po tehničnih izdelkih, kozmetiki, pohištvu in izdelkih za domače mojstre ter športni opremi," so v sporočilu za javnost poudarili pri DPD-ju Slovenija.

Raziskava tudi kaže, da je fleksibilnost ključen pogoj za uspeh spletnih trgovcev. Kupci namreč želijo sami izbrati način in čas dostave paketa, kar je posledica novonastalih potreb med epidemijo zaradi dela od doma in želje po brezstični dostavi. Pri podjetju DPD Slovenija so tako prepričani, da je za to potrebno tesno povezovanje spletnih trgovin z dostavnimi službami, ki vse bolj izpopolnjujejo inovativne dostavne rešitve za končne uporabnike.

Starejši od 55 let previdnejši pri spletnem nakupovanju, uporabljajo tudi razna orodja za primerjavo cen

V raziskavi so zaznali tudi pojav nove kategorije kupcev po spletu. "Gre za potrošnike, starejše od 55 let, za katere sta značilna bolj tradicionalno vedenje in večja previdnost pri spletnem nakupovanju, kot na primer uporaba raznih orodij za primerjavo cen, branje opisa izdelkov, uporaba kreditnih kartic namesto digitalnih denarnic," so pojasnili. Ti kupci so v primerjavi z mlajšimi uporabniki sicer manj zahtevni glede načina dostave, nakupe večkrat opravijo prek računalnika namesto pametnega telefona, prav tako na njihove odločitve manj vplivajo družbena omrežja.

Sorodna novica Veliko embalaže, več bioloških odpadkov, "smetilo" pa se je tudi med gibanjem v naravi

Potrošniki vse bolj okoljsko ozaveščeni

Spletni kupci se tudi vedno več odločajo za nakup do okolja prijaznih izdelkov. Raziskava namreč kaže, da je zdravstvena kriza povečala zavedanje potrošnikov o globalnih težavah. Ti posledično pričakujejo od podjetij, da so okoljsko odgovorna in da se trudijo dejavno zmanjšati svoj ogljični odtis.

Ta trend odgovornega potrošnika se kaže tudi v porastu trgovin z rabljenimi izdelki, večjem povpraševanju po do okolja prijazni dostavi in večji pozornosti, ali je mogoče izdelek reciklirati. Po izsledkih raziskave bo 70 odstotkov kupcev svoje navade spletnega nakupovanja ohranilo tudi po koncu epidemije.

Raziskavo Barometer e-kupca družba DPD Group izvaja zadnjih pet let.