Med drugim so ljudje med epidemijo začeli množično peči kruh doma. Foto: Pixabay
Med drugim so ljudje med epidemijo začeli množično peči kruh doma. Foto: Pixabay

Prav tako je več tistih, ki bodo nakupovali prek spleta tudi v prihodnje.

Nekatera stališča iz obdobja prvega vala epidemije aprila lani so ostala tako rekoč nespremenjena, kar lahko po več kot letu dni od začetka epidemije po mnenju raziskovalcev že razumemo kot stalne navade, ugotavljajo pri Mediani v najnovejši raziskavi javnega mnenja.

Da bodo več pozornosti namenjali zdravi prehrani, je zatrdilo skoraj 28 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je aprila lani tako odgovorilo nekaj manj kot 18 odstotkov. Tudi v prihodnje pa jih bo več nakupovalo prek spleta, in sicer nekaj več kot 28,5 odstotka, medtem ko je delež vprašanih s takim odgovorom aprila lani znašal dobrih 13 odstotkov.

Takih, ki si bodo prizadevali za pripravo hrane doma, je tokrat 37 odstotkov vprašanih, aprila lani pa jih je bilo dobrih 33 odstotkov. Več knjig jih bo bralo skoraj 13,5 odstotka, pred dobrim letom dni pa je ta delež znašal nekaj več kot 11 odstotkov. Tistih, ki si bodo prizadevali delati več na daljavo, pa je zdaj več kot 10,5 odstotka, medtem ko je aprila lani ta delež znašal malo manj kot deset odstotkov.

Katere navade iz časa izolacije boste obdržali tudi v prihodnje? Foto: Mediana
Katere navade iz časa izolacije boste obdržali tudi v prihodnje? Foto: Mediana

Manj je zgolj higiene prostora

Edini statistično pomemben upad v navadah ugotavljajo pri higieni prostora, v katerem vprašani živi. Več pozornosti tej navadi je tokrat napovedalo dobrih 15 odstotkov vprašanih, lani pa več kot 20,5 odstotka.

Raziskovalci tudi ugotavljajo, da so bili vprašani maja lani precej bolj pozitivno naravnani pri ocenjevanju odziva prebivalstva v času epidemije. Takrat se jih je kar 58 odstotkov strinjalo, da smo v času epidemije izkazali veliko solidarnost z lokalnimi podjetji in proizvajalci, zdaj pa se jih s tem strinja le še dobra tretjina.

Zelo je upadel tudi delež tistih, ki se strinjajo, da smo bili v času epidemije solidarni z neznanci, saj je s 34 odstotkov padel na 18 odstotkov. Z 41 odstotkov na 13 odstotkov pa je padel tudi delež tistih, ki menijo, da smo bili v času epidemije složnejši kot kadar koli prej.
Največji upad v strinjanju je pri trditvi, da smo prebivalci Slovenije v času epidemije nastopili kot složen narod. Tej trditvi je maja lani prikimalo 48 odstotkov vprašanih, tokrat pa le še 15 odstotkov.

Raziskavo so izvedli 21. in 22. junija, sodelovalo pa je 506 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Prosimo, ocenite, v kolikšni meri se strinjate s spodnjimi trditvami. Prikazan je skupen odstotek tistih, ki so odgovorili
Prosimo, ocenite, v kolikšni meri se strinjate s spodnjimi trditvami. Prikazan je skupen odstotek tistih, ki so odgovorili "strinjam se" in "popolnoma se strinjam". Foto: Mediana