Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) je poleti izvedel raziskavo pri devetih najpomembnejših trgovcih v 31 trgovinah po Sloveniji. Ugotovil je, da se bodo kupci odvečni embalaži najtežje izognili v trgovinah Hofer in Lidl, ki so za delež pakiranega sadja in zelenjave prejele skupno oceno nezadovoljivo. Tudi Spar in Mercator imata več kot polovico pridelkov pakiranih.

Malenkost boljšo oceno je prejel E.Leclerc, kjer je po oceni inštituta problematična ponudba pakiranega korenja in paradižnika. Skupno oceno zelo dobro pa so prejele trgovine Kalček, ki ponujajo zgolj nepakirane pridelke. Te trgovine so lahko drugim trgovcem vzor, so poudarili na inštitutu.

Med pridelki je daleč največ pakiranega korenja, kar je raziskovalce presenetilo, saj je v primerjavi s paradižnikom manj občutljivo za poškodbe.

Trgovca Hofer in Eurospin imata na voljo zgolj pakirano korenje, izključno nepakirano pa je na voljo samo v Kalčku. Pri drugih trgovcih je pakirana vsaj polovica korenja.

Korenju sledi paradižnik, ki je v več kot polovici primerov na voljo zgolj pakiran, najpogosteje v plastični embalaži. V trgovinah Lidl, Hofer, Mercator in Spar je pakiranega paradižnika občutno več kot nepakiranega, zato so prejele oceno nezadovoljivo. Raziskovalci so pri tem ugotovili, da so najpogosteje pakirane drobnejše sorte paradižnika, kot sta češnjev paradižnik in lokalno pridelan paradižnik Lušt, ki je pakiran v več kot polovici primerov.

Embalaži se je najlažje izogniti pri nakupu kumar, saj jih kar pet trgovcev ponuja zgolj v nepakirani obliki. Veliko prostora za izboljšave imajo pri Lidlu, kjer imajo s 77 odstotki daleč največji delež pakiranih kumar.

Jabolka imajo največ embalaže v Hoferju in Lidlu, medtem ko so izključno nepakirana na voljo v Kalčku in E.Leclercu. Paprike pa so popolnoma brez embalaže v Kalčku in Eurospinu, pri Hoferju in Lidlu pa je pakirane paprike kar dve tretjini.

Glede cen so na inštitutu ugotovili, da je nepakiran paradižnik na splošno cenejši. Vendar so poudarili, da je prava primerjava težja, saj so prav manjše sorte običajno pakirane. Pakiran češnjev paradižnik je sicer do dvakrat dražji od nepakirane izvedbe.

Cenejše so tudi nepakirane izbire pri papriki in kumarah. Z izbiro nepakirane paprike se lahko prihrani tudi do dva evra na kilogram. Za nekaj centov je v primerjavi s pakirano izbiro prav tako cenejši kilogram nepakiranega korenja.

Pri jabolkih je trend ravno obraten, saj so cenejša izbira jabolka, pakirana v dvokilogramske vreče.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Izogibanje pakiranemu sadju in zelenjavi

MIPOR potrošnike poziva, naj se izognejo nakupu pakiranega sadja in zelenjave. Med drugim priporočajo uporabo vrečke za večkratno uporabo.

"Tako se boste izognili odvečni embalaži, ki vpliva na okolje in v vašem gospodinjstvu ustvarja dodatne stroške," so zapisali. Z nakupom nepakiranih pridelkov se je mogoče tudi lažje izogniti nepotrebnim zavržkom hrane, saj se lahko kupi točno toliko, kot se potrebuje.

Pozivajo tudi h kupovanju lokalnih pridelkov, najbolje neposredno pri kmetu v okolici.