Rast izvoza, ki je lani znašala sedem odstotkov, bo letos izredno skromna (0,1 odstotka), kažejo analize Umarja. Foto: BoBo
Rast izvoza, ki je lani znašala sedem odstotkov, bo letos izredno skromna (0,1 odstotka), kažejo analize Umarja. Foto: BoBo
Boštjan Vasle (Umar)
Zaposlenost se bo letos znižala za 1,4 odstotka, prihodnje leto še bolj. V povprečju bo v letu 2013 v Sloveniji 120.000 brezposelnih, pravi direktor Umarja. Foto: BoBo
Vasle: Recesija v Sloveniji vsaj še eno leto

Urad za makroekonomske analize in razvoj je namesto spomladi napovedanega 0,9-odstotnega krčenja gospodarske dejavnosti za letošnje leto napovedal hujši padec - za dva odstotka.

Prihodnje leto se bo BDP znižal še za 1,4 odstotka, leto pozneje pa bi že lahko imeli skromno gospodarsko rast, je še dejal direktor Umarja Boštjan Vasle.

Obseg investicij se bo skrčil za kar devet odstotkov
K padcu obsega BDP-ja bodo precej prispevali dejavniki domačega okolja, pozitivno pa bo k rasti še naprej prispeval izvoz, je povedal Vasle. Po skromnih rasteh v preteklih letih se bo obseg zasebne potrošnje letos znižal prvič od izbruha krize, zaradi javnofinančne konsolidacije se bo vnovič zmanjšala tudi državna potrošnja, medtem ko se bo obseg investicij skrčil že četrto leto zapored - padec bo kar devetodstoten.

Rast izvoza, ki je lani znašala sedem odstotkov, bo letos izredno skromna (0,1 odstotka), prihodnje leto pa naj bi se okrepila na 1,9 odstotka, a bo odvisna od razmer na mednarodnih trgih. Ključen za to bo dostop do virov financiranja za podjetja, je opozoril Vasle.

Leta 2013 bo brezposelnih 120.000 ljudi
Take poslabšane razmere bodo spremljale tudi razmere na trgu dela. Zaposlenost se bo letos znižala za 1,4 odstotka, prihodnje leto še bolj. V povprečju bo v letu 2013 v Sloveniji 120.000 brezposelnih, napoveduje Umar.

Inflacija Umarja ne skrbi, niti v Sloveniji niti v celotnem evrskem območju. V zadnjem času se letna rast cen giblje okoli 1,5 odstotka, ob koncu leta pa je zaradi vpliva cen energentov ter hrane pričakovati nekaj višjo številko. Ob koncu leta 2012 je tako pričakovati 3,3-odstotno inflacijo, prihodnje leto pa se bo rast umirila.

Šušteršič: Če bodo ukrepi učinkoviti, napovedi morda gor
Minister za finance Janez Šušteršič je sicer že v četrtek po seji vlade dejal, da je popravljena napoved Umarja "jesensko obarvana". "Mislimo, da je ocena realna, da odslikuje razmere in pričakovanja, ki so zdaj v slovenskem gospodarstvu, tudi kar zadeva mednarodno okolje za prihodnje leto," je napoved komentiral danes in dodal: "Seveda pa mislimo, da če bodo vsi ti ukrepi, ki smo jih napovedali, tudi izvedeni, dali rezultate, dejansko prihodnje leto lahko pričakujemo tudi kakšen popravek napovedi navzgor, ne le navzdol."

Predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi pa je prepričan, da je Umarjevo "delo" tudi to, da skrbi, da je materialni položaj države prikazan čim slabše. "Žal smo v trenutku, ko to pomeni dvorezen meč. Torej nekdo bo videl, da nam gre slabše, kot smo načrtovali, v resnici pa vlada tovrstna izhodišča rabi zgolj za pogajanja in pritiske na socialne partnerje," je ob robu pogajanj o predlogu reforme trga dela dejal Posedi.

Vasle: Recesija v Sloveniji vsaj še eno leto