V državi primanjkuje okrog 10 tisoč najemnih stanovanj, težava za vlagatelje pa so zlasti visoke cene zemljišč. Foto: BoBo/Borut Živulović
V državi primanjkuje okrog 10 tisoč najemnih stanovanj, težava za vlagatelje pa so zlasti visoke cene zemljišč. Foto: BoBo/Borut Živulović

Povprečne cene novih stanovanj so od leta 2015 višje za 35 odstotkov, pri rabljenih stanovanjih celo za 36. Obenem pa zlasti v prestolnici opazujemo gradnjo številnih luksuznih enot, ki dosegajo ceno med 4000 in 6000 evri na kvadratni meter.

Cene stanovanj so sicer poskočile že v prvem valu epidemije. "Že takrat smo opozarjali na dejstvo, da cene ne padajo zaradi epidemije, ampak so odvisne od ponudbe in povpraševanja. In očitno je epidemija celo bolje vplivala na ponudbo kot na povpraševanje. Očitno se je ponudba stanovanj na trgu še zmanjšala. Imamo tudi podatke s trga, da nekateri lastniki, prodajalci, v tem času ne želijo opravljati poslov oziroma raje počakajo," je za Radio Slovenija povedal Boštjan Udovič z Gospodarske zbornice Slovenije.

Covidna kriza je ustavila tudi nekatere vlagatelje, ki so gradili ali kupovali za oddajanje naprej prek spletnih platform. "Konec leta 2019 je bilo v Ljubljani okoli 2500 stanovanjskih enot namenjenih za oddajanje na platformi Airbnb. Včeraj sem šel pogledat statistiko in je bilo 1169 enot objavljenih na platformi Airbnb," je dejal Sašo Rink iz ljubljanskega javnega stanovanjskega sklada.

Obenem se povečuje povpraševanje po zazidljivih zemljiščih in manjših enodružinskih hišah na obrobju mest. Premožnejši pa denar raje kot v banko naložijo v luksuzno stanovanje. "Eden od razlogov je vsekakor to, da je treba plačevati ležarine, da v bistvu denar počasi izgublja vrednost in da ga je treba nadomestiti z neko naložbo," meni Zoran Madon iz nepremičninske družbe Metropola IN.

V državi sicer primanjkuje okrog 10 tisoč najemnih stanovanj, težava za vlagatelje so zlasti visoke cene zemljišč. Republiški in ljubljanski stanovanjski sklad bosta v sedmih letih zgradila 4500 stanovanj za najem.