Novomeška tovarna zdravil Krka. Foto: BoBo
Novomeška tovarna zdravil Krka. Foto: BoBo

Dobiček skupine iz poslovanja (EBIT) se je med januarjem in koncem marca v letni primerjavi zvišal za 11 odstotkov, na 107,3 milijona evrov, dobiček iz poslovanja, povečan za amortizacijo (EBITDA), pa za osem odstotkov, na 133,6 milijona evrov.

"V skupini Krka smo v prvem četrtletju letošnjega leta kljub zaostrenim razmeram poslovali uspešno in dosegli devetodstotno rast prodaje. Prodajo smo povečali v vseh šestih prodajnih regijah in na večini ključnih trgov ter v vseh skupinah izdelkov in storitev," je v objavi na spletni straneh Ljubljanske borze, potem ko so poslovanje v sredo obravnavali nadzorniki, zapisal predsednik uprave Krke Jože Colarič.

"Dobičkonosnost poslovanja ohranjamo na visoki ravni, saj smo dosegli do zdaj največji čisti dobiček v prvem četrtletju," je dodal.

Pozorno spremljajo razmere v Ukrajini, kjer zagotavljajo vse potrebno za ohranjanje varnosti svojih zaposlenih in za nemoteno oskrbo trga z zdravili, pravi. "Ukrajini smo donirali humanitarno pomoč v obliki zdravil. Med prvimi ponudniki zdravil na trgu smo vnovič vzpostavili logistične poti v celotni distribucijski verigi," je navedel.

Po njegovih navedbah tudi v Rusiji skrbijo za nemoteno oskrbo z zdravili. Registracija izdelkov, proizvodnja, prodaja, distribucija in plačila potekajo nemoteno, prevoz pa traja nekoliko dlje.

Colarič pravi, da je trenutno težko oceniti, kako bodo razmere vplivale na prihodnje poslovanje: "Razmere v regiji od nas zahtevajo nenehno prilagajanje na različnih področjih poslovanja. V teh okoliščinah je težko oceniti tok prihodnjih dogodkov in njihov vpliv na Krkino poslovanje na letni ravni, vendar so rezultati prvega četrtletja vzpodbudni."

Ob tem dodaja, da Krka ohranja močno kapitalsko strukturo, ustvarja robusten denarni tok, zato uprava in nadzorni svet predlagata izplačilo dividend v višini 5,63 evra bruto na delnico, kar bi bilo 12,6 odstotka več kot lani.

Zavarovalna skupina Sava v prvem četrtletju z nižjim dobičkom

Zavarovalna skupina Sava je v letošnjem prvem četrtletju ustvarila 177,8 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je enako kot v prvem lanskem četrtletju. Čisti dobiček je znižala za 28,6 odstotka na 16,8 milijona evrov. Padec je posledica normalizacije škodne pogostosti na avtomobilskih portfeljih po covidnem obdobju, predvsem v Sloveniji.

Največja regija po prodaji je vzhodna Evropa

V skupini je bila v prvem četrtletju po prodaji največja regija prav Vzhodna Evropa s 146,7 milijona evrov in 34,1-odstotnim deležem.

Glede na enako lansko obdobje se je prodaja farmacevta na tem območju povečala za 11 odstotkov. Sledile so srednja Evropa (23,1 odstotka), zahodna Evropa (19,7 odstotka) in jugovzhodna Evropa (14 odstotkov). V Sloveniji je prodaja nanesla 23,4 milijona evrov prodaje, kar je 5,4-odstotni delež prodaje.

V prodaji skupine Krka so glavnina, 82-odstotni delež, zdravila na recept.

V Krki so v obravnavanem obdobju ponudbo dopolnili z novim zdravilom, ki vsebuje kombinacijo argininijevega perindoprilata in amlodipina – prvi je Krkina vertikalno integrirana učinkovina, ki se vgrajuje v zdravila za zdravljenje bolezni srca in žilja. Za letos načrtujejo pridobitev registracije za najmanj 12 novih izdelkov.

Vrednost naložb skupine, ki je imela konec marca 11.631 zaposlenih oz. odstotek več kot konec leta 2021, je v trimesečju do konca marca nanesla 22,7 milijona evrov, med večjimi so bila vlaganja v dodatno tehnološko opremo obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2.

Prihodki matične družbe Krka so medtem v letošnjem prvem trimesečju dosegli 408,8 milijona evrov, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je v tem obdobju na letni ravni okrepil za 11 odstotkov, na 88,2 milijona evrov, EBIT za 19 odstotkov, na 104 milijone evrov, EBITDA pa za 15 odstotkov, na 124,5 milijona evrov.

Krka je tudi objavila sklic skupščine, ki bo 7. julija. Poleg delitve bilančnega dobička je na dnevnem redu med drugim imenovanje Boruta Jamnika za nov petletni mandat člana nadzornega sveta in imenovanje družbe KPMG Slovenija za revizorja za poslovna leta 2022, 2023 in 2024.