Lesni peleti. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Lesni peleti. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po navedbah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve in s trgovinsko zbornico rešili težave vseh slovenskih trgovcev in njihovih dobaviteljev, ki so se glede težav, vezanih na prepoved izvoza lesnih peletov in drv iz BiH-a, obrnili na zbornico.

Po več mesecih pogovorov so tako trgovci bodisi prejeli plačano blago ali pa so jim bosensko-hercegovski dobavitelji vrnili avanse. Vse skupaj so terjatve trgovcev za blago, naročeno do konca tega leta, znašale okoli 10 milijonov evrov, so pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

BiH bil prepovedal izvoz lesnih sortimentov

Sorodna novica Peleti so se od začetka lanske kurilne sezone podražili za več kot 100 odstotkov

Septembra je namreč prišlo v javnost, da je več slovenskih trgovcev plačalo avanse dobaviteljem peletov in drugih lesenih izdelkov za ogrevanje v BiH-u, a plačanega blaga niso prejeli.

Kot odgovor na podvojitev cen ob podražitvi energentov zaradi vojne v Ukrajini je namreč svet ministrov BiH-a junija sprejel odlok o prepovedi izvoza lesnih sortimentov, drv za kurjavo in lesnih proizvodov iz države. S tem se je ustavila dobava že naročenih in plačanih pošiljk slovenskim kupcem.

Skoraj polovica lesnih peletov pride iz Bosne

Slovenija sicer iz BiH-a uvozi okoli 40 odstotkov peletov in drv, nekatera podjetja v Sloveniji pa les za ogrevanje kupujejo izključno v BiH-u, so spomnili na gospodarskem ministrstvu. Po ocenah Trgovinske zbornice Slovenije bi tako prizadeta podjetja v primeru neukrepanja lahko utrpela okoli 10 milijonov evrov poslovne škode.

Na zbornici so potrdili, da je težava zaradi plačanih avansov v vseh primerih podjetij, ki so se obrnila nanjo, rešena. Dobila so namreč bodisi plačano blago ali vrnjene avanse oziroma so glede tega vsaj dobila zagotovila.

Embargo na izvoz tovrstnih izdelkov iz BiH-a sicer ostaja v veljavi, zaradi česar se je uvoz teh energentov močno podražil. Zakonski predlog, ki ga pripravljajo na infrastrukturnem ministrstvu in po katerem bo država med drugim pozimi zagotovila zmanjšanje porabe elektrike v konicah, subvencionirala proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov in od elektroenergetskih podjetij pobrala izjemne prihodke od prodaje elektrike, bo sicer prinesel tudi podlago za subvencioniranje nakupa lesnih peletov.