Uprava NKBM-ja, ki jo vodi Matjaž Kovačič, bo morala na zahtevo nadzornikov oblikovati poročilo o reprogramiranju posojil za menedžerske prevzeme. Foto: MMC RTV SLO
Uprava NKBM-ja, ki jo vodi Matjaž Kovačič, bo morala na zahtevo nadzornikov oblikovati poročilo o reprogramiranju posojil za menedžerske prevzeme. Foto: MMC RTV SLO
Banka Slovenije
Iz Banke Slovenije pa so sporočili, da bo v četrtek sprejeto ugotovitev vlade, da upravi in nadzorna sveta NLB-ja in NKBM-ja v primeru posameznih reprogramov posojil, povezanih z menedžerskimi prevzemi in lastniško konsolidacijo, nista sledili sklepu Banke Slovenije, mogoče preveriti šele z opravljenimi revizijami. Foto: MMC RTV SLO

Nadzorni svet NKBM-ja pa je sporočil, da o podaljšanju posojil za menedžerske odkupe niso bili obveščeni.

V Združenju članov nadzornih svetov so v odzivu na ugotovitev vlade, da nadzorna sveta NKBM-ja NLB-ja svojih nalog in obveznosti nista opravljala dobro, za MMC dejali, da lahko država oziroma pristojno ministrstvo svojo upravljalsko pravico izvaja na skupščini tako, da člane teh organov odpokliče, če meni, da svojega dela ne opravljajo dobro. Država pa lahko kot delničar vloži tudi odškodninsko tožbo zoper organe nadzora, tako da je presojanje o njihovem delu na strani sodišč in ne vlade.

Nadzorni svet NKBM-ja o podaljšanju posojil za menedžerske odkupe, ki naj bi jih letos odobrila banka, ni bil obveščen in o tem ni odločal, pravi prvi nadzornik NKBM-ja. Franc Škufca ob tem pojasnjuje, da so nadzorniki Nove Kreditne banke Maribor zato sprejeli sklep, da mora uprava pripraviti poročilo o podaljšanju posojil za prevzeme v letu 2009 oz. novih odobritvah. O ugotovitvah uprave bo nadzorni svet razpravljal sredi prihodnjega meseca, piše v Škufčevem sporočilu za javnost, ki je predstavljen kot odziv na četrtkove sklepe vlade, ki se je odločila bankam "pristriči peruti".

ZČNS: Revizije podlaga za morebitne odškodninske tožbe
Vlada je med drugim napovedala tudi revizije poslovanja bank v državni lasti, ki bodo osredotočene na najbolj izpostavljene menedžerske prevzeme. S tem naj bi se ugotovila vsa potrebna dejstva za oceno morebitne odškodninske in druge odgovornosti uprav in nadzornih svetov bank. V ZČNS-ju so dejali, da rezultati takšne revizije dajejo podlago za morebitno odškodninsko odgovornost organov vodenja in nadzora.

V združenju so še zapisali, da je delovanje nadzornikov v kriznih časih veliko bolj izpostavljeno in zahtevno, s tem pa se gradi tudi zavedanje o njihovi dejanski odgovornosti, ki je bila za mnoge doslej le črka na papirju. Menijo, da bi odškodninske tožbe in sodna praksa zagotovo ustrezno prispevale k uravnoteženju med njihovim delom in odgovornostjo.

Banka Slovenije: Neupoštevanje sklepa bo mogoče ugotoviti šele po reviziji
Iz Banke Slovenije pa so sporočili, da bo v četrtek sprejeto ugotovitev vlade, da upravi in nadzorna sveta NLB-ja in NKBM-ja v primeru posameznih reprogramov posojil, povezanih z menedžerskimi prevzemi in lastniško konsolidacijo, nista sledili sklepu Banke Slovenije, mogoče preveriti šele po opravljenih revizijah. Iz Banke Slovenije so še sporočili, da sklep banke zahteva predvsem upoštevanje ciljev banke kot celote, ne pa morebitnih posamičih interesov delničarjev. Pri tem opozarja, da je država sicer večinski lastnik v obeh bankah, ne pa tudi edini.

M. N./A. M.