Revoz zaposluje okoli 3400 ljudi. Foto: Radio Slovenija
Revoz zaposluje okoli 3400 ljudi. Foto: Radio Slovenija

Iz Revoza, ki zaposluje približno 3400 ljudi, so sporočili, da za zdaj ni mogoče oceniti, kdaj bodo vzpostavljene razmere za vnovičen zagon proizvodnje. "To bo odvisno tako od razmer v državi kot od odločitev matične skupine Renault," so dodali. Podjetje si bo, tako kot celotna skupina Renault, prizadevalo vzpostaviti poslovanje takoj, ko bo to mogoče. Ko bo kriza mimo, bo v dogovoru s socialnimi partnerji sprejelo vse potrebno ukrepe, s katerimi bo zagotovilo ustrezno delovanje in odgovorilo na pričakovanja kupcev.

Revozov sindikalist Slavko Pungeršič je za STA povedal, da bo proizvodnja ustavljena do nadaljnjega oz. po prvih ocenah najmanj 14 dni, delavci pa bodo medtem na čakanju. Plačani bodo po določilih interventnega zakona.

Po poročanju Dolenjskega lista tudi novomeška Adria ustavlja proizvodnjo. Ta izredni ukrep prične veljati jutri in velja do vključno 31. marca - z možnostjo podaljšanja do 5. aprila.

Trenutno ni potrebe po popolni prepovedi proizvodnih aktivnosti, saj so podjetja zagotovila varnostne ukrepe. Če bo treba, bomo ukrepali tudi na tem področju. Spremljali bomo situacijo in reagirali s celovitim pristopom nabora ukrepov, s katerimi bomo proizvodnjam omogočili, da na novo zastavijo svoje delo.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo

Poleg Revoza so se do zdaj za ustavitev proizvodnje odločila podjetja BSH Hišni aparati, Elan in Alpina, Magna in Sava Turizem, pri katerem so v skladu z vladnim odlokom zaprli vse enote, Hotele Bled, Terme 3000 Moravske Toplice, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci in Terme Lendava. Vsi gostje bodo lahko rezervacije v marcu in aprilu brezplačno preklicali ali prestavili na poznejši termin, so povedali v družbi.

Medtem v tistih podjetjih, v katerih delo še poteka, krepijo zaščitne ukrepe. Proizvodni procesi v številnih družbah – čeprav je del delavcev doma zaradi varstva otrok, v nekaterih režijski delavci delajo od doma, so odpovedane službene poti in se spopadajo z motnjami v logistiki – tečejo naprej.

GZS: Gospodarstvo potrebuje navodila

Iz Gospodarske zbornice Slovenije so medtem opozorili, da podjetja, ki zagotavljajo preskrbo in varnost prebivalcev, in tista, ki so dejavna na mednarodnih trgih, potrebujejo jasna navodila vlade. Zato pozivajo, naj vlada v najkrajšem času izda jasna navodila podjetjem, kakšni so varnostni protokoli za gospodarstvo. "Taka navodila bi bila lahko tudi merilo, katera podjetja lahko ostanejo delujoča in katera naj zaradi nezmožnosti zagotavljanja varnosti za zaposlene in prebivalce začasno ustavijo delovanje," so poudarili.

V Leku, ki je del Novartisa, je od ponedeljka obvezno delo od doma, razen za tiste, ki delajo v laboratorijih in proizvodnih obratih. Foto: BoBo
V Leku, ki je del Novartisa, je od ponedeljka obvezno delo od doma, razen za tiste, ki delajo v laboratorijih in proizvodnih obratih. Foto: BoBo

V Leku, ki je del Novartisa, je od ponedeljka obvezno delo od doma, razen za tiste, ki delajo v laboratorijih in proizvodnih obratih. "Glede na naravo dela ni mogoče, da bi vsi delali na daljavo. Z zmanjšanjem števila sodelavcev pa lahko zaščitimo tiste, ki ne morejo delati od doma," so zapisali v Leku. Zagotovili so, da so za zaposlene, ki morajo zaradi delovanja proizvodnje zdravil še prihajati na delo, sprejeli več zaščitnih ukrepov. Med drugim so na vseh lokacijah zaposlenim razdelili maske in zaščitne rokavice za osebno uporabo, v jedilnicah velja poseben režim.

V OZS-ju predlagajo odpis, ne odlog plačila prispevkov v gospodarstvu

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) opozarjajo, da odlog socialnih prispevkov za samozaposlene, samostojne podjetnike in podjetja, ki jih je prizadela epidemija koronavirusa, ni ustrezna rešitev. "Primerna rešitev je odpis prispevkov in davkov, saj v tem času nimajo nikakršnih prihodkov," so zapisali v sporočilu za javnost.


Oglasili so se tudi v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS-ju, Gostinsko turistična zbornica Slovenije, združenje mladih gostincev JRE Slovenija in Združenje malih hotelirjev, ki so na gospodarsko in kmetijsko ministrstvo naslovili predloge za reševanje problematike posebej na področju gostinstva in turizma. Poudarjajo, da morajo biti ukrepi celoviti, predvsem pa takojšnji.

V skupini Slovenska industrija jekla (SIJ) so zagotovili, da so uvedli številne zaščitne ukrepe za 3800 zaposlenih. Nekateri režijski delavci delajo od doma, na sedežu pa v jedilnicah in ob vstopu zunanjih servisnih služb veljajo strogi varnostni ukrepi. Naročil imajo dovolj. Oskrbovalna veriga za zdaj deluje, evropske in čezmorske poti so sproščene, pojavljajo pa se manjše zamude zaradi dodatnega nadzora na mejah. Ob koncu meseca pričakujejo motnje, so povedali in poudarili, da je obdobje končanja naroči in odpreme za njih zelo občutljivo.

V družbah skupine Cablex so omejili vstop na vhodih v podjetja, v prevzemno-odpremnih skladiščih veljajo stroga pravila. Za zaposlene, za katere je to mogoče, so omogočili delo od doma. Večini zaposlenih v proizvodnji, ki imajo otroke do 15. leta starosti in nimajo varstva, so omogočili koriščenje letnega dopusta. Razmišljajo o uvedbi triizmenskega dela, so navedli.

Kot so dodali, se spopadajo z nekaterimi logističnimi težavami, saj so imeli nekateri tovornjaki, predvsem na relaciji Srbija–BiH–Slovenija–Italija, velike zamude. Še več težav pričakujejo v prihodnjih dneh. "Vsi ukrepi se bodo zagotovo odrazili tudi v upadu potrošnje. Skoraj z gotovostjo lahko pričakujemo upad naročil v prihodnjem obdobju," so zapisali.

Tudi v Tabu delajo, držijo pa se preventivnih ukrepov. Foto: MMC RTV SLO
Tudi v Tabu delajo, držijo pa se preventivnih ukrepov. Foto: MMC RTV SLO

V podjetjih skupine Tab proizvodnja poteka naprej. Med dodatnimi ukrepi so našteli odpovedi službenih potovanj, razen ključnih za nadaljnje poslovanje, brezstično merjenje temperature zaposlenim, obvezno razkuževanje rok pri vstopu ter omejitve za zunanje izvajalce del in voznike, ki prihajajo v podjetje.

V družbi Elektro Celje so povedali, da so sprejeli več ukrepov, med drugim so zaposlenim priporočili koriščenje dopusta, če je to mogoče, nekaterim pa so odredili delo na oddaljenih lokacijah oz. bližjih lokacijah glede na prebivališče. Nekaterim zaposlenim omogočajo delo od doma.

V Henklu, v katerem je okoli 700 zaposlenih, opozarjajo na higieno in varnostjo razdaljo, okrepili so stroge postopke dezinfekcije v prostorih. Tisti, ki jim narava dela to omogoča, delajo od doma, poenostavili so način za reorganizacijo delovnega časa, tako da zaposleni lahko poskrbijo za svoje otroke, so povedali.

V Perutnini Ptuj so dejali, da delovni procesi potekajo nemoteno. Sodelavci, ki lahko, delajo od doma, proizvodnjo pa glede na aktualno dogajanje prilagajajo vsak dan. Trenutno večjih težav razen nekaj zamud pri prevozu zaradi izbruha epidemije nimajo.

V Lipu Bled so navedli, da so pripravili pakete kosil za režijo, za proizvodnjo pa podaljšali čas malice, da je hkrati skupaj manj ljudi. Rizične skupine so poslali na delo od doma. Razmere glede zaposlenih pa tudi nabavnih verig, prodaje in drugega so težke, so ocenili.

V Goodyear Dunlop Sava Tires sodelavce, ki lahko, spodbujajo, naj delajo od doma, da zagotovijo varnejše okolje tistim, ki morajo biti v podjetju. Trenutno njihov proizvodni obrat deluje normalno in ne pričakujejo prekinitve oskrbovanja kupcev, so zapisali.

Ukrepi za pomoč gospodarstvu: nekateri že veljajo, drugi v pripravi

Čakanje na delo in karantena

Predlog intervencijskega zakona, ki ga bo DZ obravnaval po nujnem postopku, predvideva državno pomoč delodajalcem, ki zaradi slabega poslovnega položaja ne morejo zagotavljati dela najmanj 30 odstotkom zaposlenih delavcev hkrati in jih bodo zato napotili na začasno čakanje na delo. Pomoč države je predvidena tudi v primerih, ko delavec dela ne bo mogel opravljati zaradi karantene, odrejene z odločbo ministra za zdravje.

V obeh primerih bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove za nadomestilo plače. Pri čakanju na delo bodo breme izplačila nadomestila plače v višini 60 odstotkov nosili delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa država, pri karanteni pa bo za nadomestilo plače poskrbela izključno država. Skupaj je za ta ukrep namenjenih 51,5 milijona evrov.

Delo od doma

V okviru zakona o delovnih razmerjih je delodajalcem omogočena tudi določena fleksibilnost pri opravljanju dela; delovne procese lahko organizirajo kot delo na domu.

Kreditne linije

Država bo likvidnostne težave podjetij reševala skupaj s SID banko, in sicer v obliki novih oz. dopolnjenih ukrepov v skupni višini približno 200 milijonov evrov in v okviru obstoječih 600 milijonov evrov za posredno financiranje podjetij prek bank.

S Slovenskim podjetniškim skladom ministrstvo za gospodarstvo pripravlja še ukrepe za mikro, mala in srednje velika podjetja v skupni okvirni višini 115 milijonov evrov. Ta sredstva bodo na trgu na voljo od 20. marca.

Poroštveni potencial

Za posojila ima gospodarsko ministrstvo trenutno na voljo šest milijonov evrov, v dogovoru z ministrstvom za finance pa bi lahko po potrebi aktivirali še za okoli 20 milijonov evrov poroštvenega potenciala.

Odlog davčnih obveznosti

Poslovni subjekti lahko pri blaženju posledic epidemije koronavirusa posežejo tudi po obstoječih ugodnejših načinih poplačila davčnih obveznosti, in sicer odlogu plačila davka za največ 24 mesecev ali obročnem odplačilu davka na največ 24 obrokov, pri čemer morajo dokazati, da jim grozi hujša gospodarska škoda, ali pa predložiti ustrezno zavarovanje.

Poleg tega finančno ministrstvo pripravlja dodatne ukrepe za odlog plačila določenih finančnih obveznosti.

Odlog plačila posojil

Ministrstvo za finance pripravlja osnutek zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev. K predlogom je pozvalo tudi bančni sektor, so povedali v Združenju bank Slovenije.

Pomoč samozaposlenim

Gospodarsko ministrstvo pripravlja rešitve za samozaposlene v smeri morebitnega odloga socialnih prispevkov za samostojne podjetnike brez zaposlenih. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa pravi, da razmišljajo tudi o financiranju 40-odstotnega nadomestila plače samostojnim podjetnikom.