Revoz proizvaja modele Clio, Twingo in električni Smart Forfour. Največ avtomobilov izvozijo v Francijo, Nemčijo in Italijo. Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot
Revoz proizvaja modele Clio, Twingo in električni Smart Forfour. Največ avtomobilov izvozijo v Francijo, Nemčijo in Italijo. Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot
Sorodna novica Prodaja novih vozil v EU-ju je doživela najhujši padec v zgodovini: padla je za 76 odstotkov

Revoz je zaradi epidemije novega koronavirusa sredi marca za šest tednov ustavil proizvodnjo. V dveh izmenah so v Novem mestu ponovno začeli delati v začetku maja, za 12. maj pa napovedali še zagon polovične nočne izmene, kar pa se zaradi negotovih razmer na svetovnem trgu in padca naročil na svetovni ravni ni zgodilo.

Iz podjetja so nato sporočili, da bodo proizvodnjo nadaljevali v dveh izmenah. Po trenutnih podatkih naj bi zaradi tega prekinili sodelovanje z nekaj več kot 400 delavci. Prilagajanje števila zaposlenih bo potekalo v skladu z dogovorom s socialnimi partnerji in s pomočjo t. i. mehkih ukrepov, kot so prostovoljni odhodi, odpoved naročil agencijam za posredovanje delavcev, poleg tega ne bodo podaljševali pogodb o zaposlitvi, delavcem bodo ponudili tudi predčasno upokojevanje. Na Revozu so zatrdili, da bodo v sodelovanju z agencijami in zavodom za zaposlovanje za vse delavce, ki bodo izgubili službo, organiziral posvetovanja.

Epidemija novega koronavirusa je sicer močno prizadela avtomobilsko industrijo. Prodaja novih vozil v EU-ju je doživela najhujši padec v zgodovini. V aprilu je bilo registriranih zgolj 270.000 novih vozil, kar je 76,3 odstotka manj kot v istem lanskem mesecu. Gre za največji padec, odkar Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA) vodi statistiko.