Rusko naftno vrtališče Priobskoe. Foto: EPA
Rusko naftno vrtališče Priobskoe. Foto: EPA

Ukrajina želi namreč spremeniti pogodbo, ki določa pogoje za pošiljanje nafte iz Rusije v Evropo.
Evropska komisija je, kot je sporočila slovaška vlada, Slovaško danes opozorila, da je Rusija posredovala sporočilo o "možnosti prekinitve dobave nafte Slovaški, Madžarski in Češki". Kot razlog slovaška vlada navaja "domnevno nerešene težave med Rusijo in Ukrajino glede tranzita nafte". Te tri države prejemajo rusko nafto prek naftovoda Družba (Prijateljstvo).

Nemčija prižgala zeleno luč za Severni tok
Potem ko so to že storile Rusija, Švedska in Danska, delno pa tudi Finska, so tudi nemške oblasti dale dokončno zeleno luč za gradnjo plinovoda Severni tok, ki bo potekal pod Baltskim morjem od ruskega Viborga do nemškega Greifswalda. Gradnja 7,5 milijarde evrov vrednega plinovoda naj bi se tako začela prihodnje leto.

V ukrajinskem upravljavcu naftovodov Ukrtransnafta so potrdili, da želi Ukrajina spremeniti pogodbo, ki ureja prenos ruskega plina v EU. "Sedanja pogodba je bila podpisana leta 2004 in Ukrajina jo želi spremeniti," je dejal tiskovni predstavnik Ukrtransnafte Sergej Zinkevič.
Po njegovih besedah potekajo pogovori o količini nafte, ki bi ga Rusija zagotovila za prenos v države EU-ja. Ukrajina naj bi zahtevala od 15- do 20-odstotno zvišanje plačila za tranzit plina v prihodnjem letu.