UnionPay je kitajski odgovor na Viso in Mastercard. Foto: Reuters
UnionPay je kitajski odgovor na Viso in Mastercard. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev in Li Kejčang
Rusija in Kitajska v zadnjih letih poglabljata odnose. Foto: Reuters

Ob obisku v Pekingu se je ruski premier Dmitrij Medvedjev zavzel za bolj uravnotežen svetovni finančni sistem, kjer ne bi prevladovala samo ena valuta. Ob tem je omenil kitajski plačilni sistem UnionPay in prizadevanja Kitajske za internacionalizacijo svoje valute juan.

Medvedjev je na novinarski konferenci skupaj s kitajskim premierjem Li Kejčangom dejal, da se pogovarjajo o povezavi ruske plačilne kartice Karta Mir s kitajskim plačilnim sistemom.

Po besedah ruskega premierja bi se tako lahko izognili težavam, ki se včasih pojavljajo pri uporabi ameriških plačilnih sistemov, kot sta Visa in Mastercard.

Kartica odgovor na sankcije
Rusija je plačilno kartico Karta Mir uvedla po sankcijah, ki so jih proti njej leta 2014 sprejele zahodne države zaradi priključitev ukrajinskega polotoka Krim in vmešavanja v konflikt na vzhodu Ukrajine. Plačilna kartica je zdaj že dobro uveljavljena po celotni Rusiji.

Do zdaj je bilo v Rusiji izdanih 14 milijonov omenjenih plačilnih kartic, kar pomeni, da jih ima okoli desetina prebivalcev.

Nove ameriške sankcije so Moskvo še bolj spodbudile k odpravi odvisnosti od ameriških plačilnih sistemov. Ustvariti želijo še več domačih finančnih sistemov, med drugim tudi svojo bonitetno hišo.

"Prepričan sem, da več finančnih instrumentov na svetu pomeni stabilnejši svetovni finančni sistem," je dejal Medvedjev.