Požar na rafineriji v bližini ukrajinskega mesta Odesa po ruskem napadu. Foto: Reuters
Požar na rafineriji v bližini ukrajinskega mesta Odesa po ruskem napadu. Foto: Reuters

V dveh mesecih vojne v Ukrajini je Rusija s prodajo energentov skupno zaslužila 66 milijard evrov, kažejo izsledki raziskave neodvisnega analitičnega Centra za raziskave energije in čistega zraka (CREA). Največje uvoznice ruskih energentov so (v tem vrstnem redu) Nemčija, Italija, Kitajska, Nizozemska in Turčija.

Rusija je samo s prodajo državam Evropske unije v zadnjih dveh mesecih zaslužila 44 milijard evrov. V celotnem letu 2021 je s prodajo energentov EU-ju zaslužila 140 milijard evrov, kar v povprečju znese 12 milijard na mesec. To pomeni, da se je mesečni zaslužek od prodaje v času vojne podvojil.

Skupni izvoz energentov iz Rusije se je zaradi vojne in sankcij zmanjšal. Raziskovalni center CREA navaja, da se je izvoz surove nafte iz Rusije v prvih tednih aprila zmanjšal za tretjino v primerjavi s časom pred invazijo.

Prekinitev dobave povišala cene

Sorodna novica "Plačevanje ruskega plina v rubljih predstavlja kršenje sankcij EU-ja proti Rusiji"

Vendar je prevladujoč položaj Rusije kot izvoznice plina povzročil, da je prekinitev dobave le še povečala cene, poroča Guardian. Cene energentov pa so bile že tako zelo visoke zaradi premajhne ponudbe med vnovičnim zagonom gospodarstev po pandemiji covida-19.

Rusija je v sredo prekinila dobavo plina Poljski in Ukrajini, ker naj ne bi plina plačali v rubljih, kot je zahteval Kremelj. Predsednica Evropske komisije je v odzivu dejala, da je plačevanje plina v rubljih kršitev sankcij EU-ja, Rusija pa da uporablja fosilna goriva za izsiljevanje.

Rusija lahko zdaj zahteva višje cene za svojo nafto in plin, kar pomeni tudi večje prihodke, ki "skoraj neposredno pritekajo ruski vladi prek velikih podjetij v državni lasti", poroča Guardian.

Nemčija v dveh mesecih plačala devet milijard evrov

Največja uvoznica ruskih energentov v zadnjih dveh mesecih je bila Nemčija, ki je plačala okoli devet milijard evrov. Tudi Italija s 6,8 in Nizozemska s 5,6 milijarde evrov sta veliki uvoznici ruskih energentov.