Predsednica Evropske komisije je zatrdila, da bodo zagotovili dobave plina na srednji rok. Foto: EPA
Predsednica Evropske komisije je zatrdila, da bodo zagotovili dobave plina na srednji rok. Foto: EPA

"Naše smernice so zelo jasne. Plačevanje v rubljih, če to ni predvideno v pogodbi, predstavlja kršenje naših sankcij," je bila jasna von der Leyen in pojasnila, da je okoli 97 odstotkov pogodb o dobavi ruskega plina v evrih ali dolarjih.

Rusko zahtevo za plačevanje v rubljih je označila za enostransko potezo, ki je v nasprotju s pogodbami. Podjetja, ki imajo pogodbe v evrih oziroma dolarjih, po njenih besedah ne smejo privoliti v ruske zahteve. "To bi predstavljalo kršitev sankcij in s tem veliko tveganje za podjetja," je poudarila.

"Gazpromova ustavitev dobav plina je nova provokacija od Kremlja. A ni presenečenje, da Kremelj uporablja fosilna goriva, da bi nas izsiljeval. Evropska komisija se je na to pripravljala v sodelovanju z državami članicami in mednarodnimi partnerji. Naš odgovor bo takojšen, enoten in usklajen," je poudarila.

Zatrdila je, da bodo zagotovili, da bo imela ustavitev dobave plina najmanjši mogoči vpliv na evropske potrošnike. Danes so se članice že sešle v usklajevalni skupini glede dobav plina.

Poljska in Bolgarija po besedah predsednice komisije že prejemata plin od svojih sosed v EU-ju, kar kaže na veliko solidarnost med njimi.

Ukrajina je prekinitve dobav plina označila za rusko plinsko izsiljevanje Evrope. Foto: Reuters
Ukrajina je prekinitve dobav plina označila za rusko plinsko izsiljevanje Evrope. Foto: Reuters

Von der Leyen je napovedala nadaljnje zagotavljanje zadostnih dobav in zalog plina na srednji rok. K temu bo pripomogel tudi akcijski načrt za odpravo odvisnosti Evrope od ruskih fosilnih goriv pred letom 2030. Ta načrt, ki ga bo komisija predstavila sredi maja, pa bo dolgoročno prispeval k zanesljivejši in varnejši dobavi energije.

Predsednica komisije je ob tem pozdravila načrt francoskega predsedstva EU-ja, da čim prej skliče zasedanje ministrov EU-ja, pristojnih za energetiko. Iz predsedstva so kasneje sporočili, da bo izredno zasedanje potekalo v ponedeljek, 2. maja.

Takoj po prekinitvi dobav je von der Leyen rusko odločitev o enostranski prekinitvi dobave plina nekaterim članicam EU-ja označila za nov poskus Moskve, da plin uporabi kot sredstvo za izsiljevanje. Ruski ukrep je nesprejemljiv in neupravičen ter nov dokaz, kako nezanesljiv dobavitelj je Rusija, je dejala. Po njenih besedah iščejo alternative pri dobavah plina in si prizadevajo za zapolnitev skladišč plina po EU-ju.

Rusija ustavila dobavo plina Poljski in Bolgariji

Gazprom z novimi grožnjami

Ruski energetski velikan Gazprom se je za ustavitev dobav plina Poljski in Bolgariji odločil, ker ga nista plačali v rubljih. "Gazprom je popolnoma prekinil dobavo plina Bulgargazu in PGNiG-ju zaradi neplačevanja v rubljih," so sporočili iz Gazproma.

Gre za prvi evropski državi, ki jima je Rusija prekinila dobavo plina po začetku invazije v Ukrajini 24. februarja.

Gazprom je zagrozil z dodatnim zmanjšanjem dobave, če bosta Poljska in Bolgarija jemali plin iz tranzita v druge države. Če bosta nedovoljeno jemali ruski plin iz količin, namenjenih drugim državam, bomo zmanjšali dobavo za količino v višini odvzetega plina," so sporočili.

Poljska potrdila ustavitev dobave

Poljska ministrica za podnebje Anna Moskwa je potrdila, da od jutranjih ur plin po plinovodu Jamal ne prihaja več.

Državno podjetje za plin PGNiG je sporočilo, da tudi ob prekinitvi dobave trenutno ni razlogov za skrb, saj je povpraševanje s skorajšnjim prihodom poletja manjše, prav tako so podzemne zaloge napolnjene na 76 odstotkov kapacitet, poroča BBC.

"V poljskih domovih ne bo primanjkovalo plina," je še pred ustavitvijo sporočila ministrica Moskwa. "Že od prvega dne vojne v Ukrajini trdimo, da smo pripravljeni na popolno neodvisnost od ruskih surovin," je dodala.

Poljsko državno podjetje za plin PGNiG je že v torek sicer napovedalo, da bo Rusija v sredo ob 8. uri zjutraj prenehala pošiljati plin v državo.

Poljska ima z ruskim energetskim podjetjem Gazprom sklenjeno pogodbo za dobavo 10,2 milijarde kubičnih metrov plina letno, kar pokrije polovico vseh poljskih potreb.

Sorodna novica Bruselj predlaga način plačevanja za ruski plin, ki ne bo kršil sankcij

Bolgarija: Gre za kršitev pogodbe

Ustavila se je tudi dobava plina Bolgariji. Tudi tam so zagotovili, da zaradi morebitne ustavitve dobave kratkoročno ne bodo imeli težav.

Bolgarski energetski minister Aleksander Nikolov je medtem povedal, da je Bolgarija plačala za aprilsko dobavo ruskega plina, zato je ustavitev dobave plina kršitev trenutne pogodbe.

Dodal je, da bo Bolgarija upoštevala stališče Evropske komisije, ki poziva države, naj ne plačujejo za ruski plin v rubljih, kot je to zahteval ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ker se upoštevajo vse trgovinske in zakonske obveznosti, je jasno, da se zemeljski plin trenutno uporablja bolj kot politično in gospodarsko orožje v sedanji vojni," je dejal Nikolov.

Kremelj: Odgovor na sovražna dejanja proti Rusiji

V Kremlju so prekinitev dobav označili kot odgovor na sovražna dejanja proti Rusiji. Kremeljski tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dejal, da so novi plačilni pogoji posledica neverjetnih sovražnih dejanj proti Rusiji, in zanikal, da bi šlo za izsiljevanje.

"To potrebo je narekovalo dejstvo, da so nas blokirali – ali če rečem neposredno – ukradli so velik del naših deviznih rezerv," je dejal in dodal, da so zato morali preiti na nov plačilni sistem. Zahodne države so namreč v okviru sankcij zaradi napada na Ukrajino zamrznile devizne rezerve ruske centralne banke.

Kremelj je po uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino države EU-ja opozoril, da jim bo prekinil dobavo plina, če ne bodo plačevale v rubljih.

Cevi plinovoda Jamal, po katerem je ruski plin prihajal na Poljsko. Foto: Reuters
Cevi plinovoda Jamal, po katerem je ruski plin prihajal na Poljsko. Foto: Reuters

London: Rusija bo vse bolj izobčena

Združeno kraljestvo je sporočilo, da bo ustavitev plina še utrdila položaj Rusije kot politične in gospodarske izobčenke. "To bo imelo zelo škodljiv učinek tudi na Rusijo, ker postaja vedno bolj ne le politična, temveč tudi gospodarska izobčenka," je za Sky News povedal britanski podpredsednik vlade Dominic Raab.

Madžarska in Avstrija sta medtem sporočili, da dobava ruskega plina v obe državi poteka nemoteno.

Ukrajina obsoja "plinsko izsiljevanje"

Ukrajina se je kritično odzvala na napovedi, da bo Rusija ustavila dobavo plina v določene evropske države. Dobava poteka tudi prek ozemlja Ukrajine.

"Končni cilj ruskega vodstva ni samo zasesti ozemlja Ukrajine, ampak razkosati celotno središče in vzhod Evrope ter zadati udarec demokraciji," je v torek zvečer v vsakodnevnem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Njegov vodja kabineta Andrij Jermak je dejal, da Rusija "začenja plinsko izsiljevanje Evrope" in s tem "poskuša razbiti enotnost naših zaveznikov".