Dobava plina v Evropo danes poteka nemoteno (fotografija je simbolična) Foto: Reuters
Dobava plina v Evropo danes poteka nemoteno (fotografija je simbolična) Foto: Reuters

Kot je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, odlok ne bo vplival na že plačane pošiljke plina, medtem ko bodo naslednja plačila za dobavo plina zapadla najkasneje sredi meseca. "V četrtek so me mnogi spraševali, ali pomanjkanje potrditve plačevanja v rubljih pomeni, da bo dobava plina prekinjena s 1. aprilom. Ne, ne pomeni, in tudi odlok, ki je bil podpisan in objavljen v četrtek, tega ne določa. Plačilo za sedanje zaloge se ne izvede danes, temveč konec druge polovice aprila, ali celo v začetku maja," je po poročanju Tass novinarjem pojasnil Peskov.

Kot je znano, je ruski predsednik Vladimir Putin v četrtek podpisal odlok, ki določa, da je treba za ruski plin plačevati v rubljih. Kot je še dejal Peskov, bo ta odločitev morda v prihodnosti preklicana, vendar je za zdaj za Moskvo najzanesljivejša alternativa. Na vprašanje, ali je mogoče dogovor o kupovanju plina v rubljih razveljaviti, je odgovoril: "Vsekakor, če se pojavijo drugi pogoji. V tem pogledu nič ni vklesano v kamen, vendar so rublji v trenutnih razmerah za nas najboljša in zanesljiva možnost," je poročal Tass.

Obenem je pojasnil, da odlok ne bo vplival na že dobavljeni plin, saj ni retroaktiven.

Odklonilno stališče do plačevanja v rubljih enotno na ravni EU-ja

Kot je pojasnil minister Vrtovec, je odklonilno stališče do plačevanja v rubljih enotno na ravni Evropske unije. Obeti za razpršitev oskrbe s plinom so po oceni infrastrukturnega ministra dobri, za redukcije porabe pa trenutno ne vidi razlogov. Jernej Vrtovec pravi tudi, da je odklonilno stališče do plačevanja ruskega plina v rubljih enotno na ravni EU-ja in da od njega Slovenija ne odstopa. "V plačilo v rubljih ne bomo privolili, prav tako ne v izsiljevanje," je povedal v izjavi novinarjem v Grosuplju po uvodnem delu današnjega vladnega obiska v regiji.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v četrtek podpisal napovedani odlok, da morajo "neprijateljske" države, kamor spadajo vse članice EU-ja, odpreti bančni račun v rubljih, preko katerega bodo od danes plačevale za dobave plina. Če države ne bodo privolile v plačevanje v rubljih, se bo dobava po obstoječih pogodbah po Putinovih napovedih ustavila.

Kupci bodo morali po novem za plačevanje plina imeti odprt račun v rubljih pri banki Gazprombank, ki ni predmet zahodnih sankcij. Kot naj bi sicer Putin v sredo dejal nemškemu kanclerju Olafu Scholzu in italijanskemu premierju Mariu Draghiju, pa bi ta lahko sprejemala evrska plačila in jih nato pretvorila v plačila v rubljih.

Tiskovna predstavnica nemškega ministrstva za gospodarstvo je povedala, da je še prezgodaj za oceno učinka nove ruske politike, vendar je opozorila, da ima Gazpromova banka, ki je zadolžena za izvajanje te politike, "10 dni časa, da pojasni podrobnosti postopka" za plačilo, je poročala AFP.

Nemčija in njene zahodne partnerice namreč vztrajajo, da je v njihovih pogodbah z ruskimi podjetji jasno navedeno, da se plačila lahko izvajajo izključno v evrih ali dolarjih. Nemški finančni minister Christian Lindner je v četrtek vsakršno vztrajanje Moskve po plačevanju plina v rubljih poskus "izsiljevanja".

Nemčija in Avstrija sta v sredo aktivirali krizne načrte za zagotovitev oskrbe s plinom, saj so se povečale skrbi, da bi Rusija lahko ustavila dobavo plina v Evropo.

Geoplin: Sprememba valute ni sprejemljiva

Medtem ko Vrtovec pravi, da Slovenija v tovrstno izsiljevanje ne bo privolila, so v Geoplinu za časopis Finance v četrtek povedali, da so bili o teh novih pogojih obveščeni iz medijev. Dodali so, da imajo do energetskega velikana Gazprom po dolgoročni pogodbi iz 2018 poravnane vse obveznosti, zato morebitna ustavitev dobav zemeljskega plina v Slovenijo po 1. aprilu ni predvidena.

Za N1 so medtem pojasnili, da morebitna sprememba valute plačila, ki bi se zgodila kot enostranska odločitev ene od pogodbenih strank, zanje ni sprejemljiva. "Stanje spremljamo in pripravljamo tudi ustrezne izhodne scenarije," so še navedli.

Kako bo zahod kupoval ruski plin?

V tem delu Evrope teče skoraj izključno ruski plin

Vrtovec je sicer opozoril, da po plinovodih v tem delu Evrope teče skoraj izključno ruski plin. Tako velja tudi za plin, ki v Slovenijo prihaja iz Avstrije. V 2020 so namreč slovenski dobavitelji in trgovci iz severne slovenske sosede, oziroma natančneje iz plinskega vozlišča v Baumgartnu in spremljajočih skladišč, uvozili 91 odstotkov celotne uvožene količine zemeljskega plina. Večina preostalega je prišla neposredno iz Rusije.

Zaradi te velike odvisnosti Slovenija po Vrtovčevih besedah išče vse možnosti, da bi oskrbo razpršila. Spomnil je na srečanja in pogovore visokih predstavnikov države v zadnjih dneh s sogovorniki v Alžiriji, Italiji, na Hrvaškem in v Katarju, kjer je sam pretekli teden spremljal predsednika republike Boruta Pahorja.

V ponedeljek se bo Vrtovec medtem na Krku, kjer je Sloveniji najbližji LNG-terminal, srečal s hrvaškim ministrom za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislavom Ćorićem. Beseda bo tekla o možnosti dobav plina s Krka v Slovenijo – zmogljivosti terminala so sicer zakupljene, težava je tudi čezmejna prenosna infrastruktura – in tudi o sodelovanju Hrvaške v projektu drugega bloka krške jedrske elektrarne.

Vlasta Jeseničnik o ruski dobavi plina EU-ju
Kupci, ki nimajo rubljev, morajo odpreti račun v rubljih pri Gazprombank, ki za zdaj še ni pod sankcijami Zahoda. Banka bo evre in dolarje zamenjala v rublje, da bodo lahko kupci plačali plin. Foto: Reuters
Kupci, ki nimajo rubljev, morajo odpreti račun v rubljih pri Gazprombank, ki za zdaj še ni pod sankcijami Zahoda. Banka bo evre in dolarje zamenjala v rublje, da bodo lahko kupci plačali plin. Foto: Reuters

Gazprom: Plinovodi še vedno normalno pošiljajo plin proti Zahodu

Kljub zaskrbljenosti, da bo zaradi spora okoli evropskih sankcij proti Rusiji in zahtev po plačilih v rubljih prekinjeno pošiljanje ruskega plina v Evropo, je ruski energetski velikan Gazprom danes sporočil, da plinovodi še vedno pošiljajo plin proti Zahodu, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov je po poročanju tiskovne agencije Interfax zatrdil, da bo danes v Evropo prečrpanih 104,4 milijona kubičnih metrov plina. To je skoraj največja dnevna količina, ki jo dovoljujejo veljavne pogodbe, poroča DPA.

Dobava plina se tako nadaljuje kljub grožnjam Kremlja, da bo zaprl plinovode, če Zahod ne bo začel plačevati plina v rubljih. Zahodne sankcije proti Rusiji, ki so sledile napadu na Ukrajino, so prizadele rusko gospodarstvo in povzročile padec vrednosti rublja, siljenje k plačilu v rubljih pa bi pomagalo okrepiti rusko valuto, navaja DPA. Vendar je Zahod to zahtevo Moskve zavrnil.

Plačila v evrih mogoča, a kupec potrebuje račun v rubljih pri Gazprombank

Danes je začel veljati nov predlog, ki dovoljuje plačila v dolarjih ali evrih, vendar morajo kupci za plačevanje plina imeti odprt račun v rubljih pri banki Gazprombank, ki ni predmet zahodnih sankcij. Kot je že v sredo poročala DPA, bi ta lahko sprejemala evrska plačila in jih nato pretvorila v plačila v rubljih.

Vendar za zdaj še ni jasno, ali so zahodni kupci odprli takšne račune.
Danes so cene zemeljskega plina v Evropi ob začetku trgovanja na londonski borzi ICE dosegle vrednost 1522 dolarjev za 1000 kubičnih metrov oz. 133 evrov za megavatno uro, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Po zadnjih podatkih je za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo maja na londonski borzi ICE treba odšteti 123,5 evra za megavatno uro, kar je okoli 1,9 odstotka manj kot v četrtek.

Marjan Ebelinc o dogajanjem na plinskem trgu
Biden: K sproščanju strateških rezerv nafte se pridružuje več kot 30 držav

Ameriški predsednik Joe Biden, ki je v četrtek napovedal novo sprostitev strateških rezerv nafte v ZDA za znižanje svetovnih cen, je danes dejal, da je enak ukrep izvedlo še več kot 30 držav.

Cene nafte naraščajo zaradi ruskega napada na Ukrajino, sproščanje rezerv pa jih bo po Bidnovih trditvah znižalo, s tem pa tudi cene bencina. Biden je v četrtek napovedal, da bo pipa naftnih rezerv odprta za po milijon sodov nafte na dan za pol leta. Tako dolgo še ni bila odprta nikoli v zgodovini.Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je bila odločitev za odprtje strateških pip sprejeta danes na sestanku Mednarodne agencije za energijo, ki šteje 31 držav. Podrobnosti o tem naj bi agencija objavila šele prihodnji teden.

Omenjena agencija, ki med drugim vključuje ZDA, evropske države, Japonsko in Avstralijo, je že marca obljubila sprostitev skupaj 67,2 milijona sodov nafte iz strateških državnih rezerv.Cene nafte sicer več ne divjajo kot so na začetku ruske invazije na Ukrajino. V začetku marca so skočile na 139 dolarjev za sod nafte vrste brent in na 130 dolarjev za sod teksaške nafte, trenutno pa nihajo okrog 100 dolarjev za sod.