Foto: EPA
Foto: EPA

Po napovedih centralne banke bo inflacija znašala 7,5 odstotka in ni izključeno, da ne bo banka ključne obrestne mere pred koncem leta dvignila še enkrat.

V ruski centralni banki priznavajo, da jim inflacije še ni uspelo ukrotiti, cene hrane so v primerjavi z lani precej višje, na kar opozarjajo tudi potrošniki. Če si lahko prej za tisoč rubljev kupil dovolj hrane za tri, štiri dni, zdaj tisoč rubljev, kar znaša približno 11 evrov, ne pomeni nič. Za ta denar lahko kupiš mleko, jogurt, kruh in nič več, je dejala mati dveh otrok Darja.

Duma je pred dvema tednoma potrdila proračun za prihodnje leto, ki znaša 375 milijard evrov. Za vojsko so namenili skoraj tretjino proračunskih sredstev, v primerjavi z letošnjim letom se bodo ruski vojaški izdatki prihodnje leto povečali za 68 odstotkov.

"Problematike inflacije ni mogoče rešiti v vojnih razmerah, ko vojaško-industrijskemu kompleksu namenjajo neomejene količine denarja," je povedal ekonomist Maksim Blant.

Po napovedih centralne banke bo inflacija konec leta znašala 7,5 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se znižala na štiri odstotke. Nekateri analitiki opozarjajo tudi na problematiko pomanjkanja delovne sile. Po izračunih svetovalnega podjetja Jakov in partnerji bo Rusiji do leta 2030, če ne bo ukrepala, primanjkovalo od dva do štiri milijone delavcev.