Ruski embargo je močno udaril slovenske pridelovalce mleka. Foto: BoBo
Ruski embargo je močno udaril slovenske pridelovalce mleka. Foto: BoBo
Cene mleka po embargu strmo zdrsnile

Pridelovalci mleka so še januarja lani dobili 40 centov za liter mleka, konec leta pa le še 32 centov. Za kmetijo, ki ima 40 krav molznic, to pomeni okoli 2.800 evrov manj na mesec.

"Kmetija s to ceno ne more peljati proizvodnje naprej na dolgi rok. Za zdaj s to ceno mleka pokrivamo tekoče stroške. Če se bo ta trend nadaljeval, ne bo več denarja za račune, za repromaterial, krmo, opremo, vzdrževanje opreme," je zaskrbljen kmetovalec Rok Rozman.

Slovenski trgovci znižanih cen še niso prenesli na kupce, tuji pa so. Avstrijski Lidl je zaradi padca cen v Avstriji že jeseni znižal cene mleka in mlečnih izdelkov. "Gre v bistvu za pocenitev nekaj centov na posamezen izdelek. Naše najbolje prodajano trajno mleko se je pocenilo za pet centov, sladka smetana za šest centov, maslo pa za 10 centov," je pojasnila Tina Cipot iz Lidla.

Odpravljene kvote na slovenske pridelovalce ne bodo vplivale
Pričakovati je, da bodo cene še naprej padale, tudi zaradi odprave mlečnih kvot, ki za posamezno državo določajo, koliko mleka lahko največ proda. Nekatere države so kvote odpravile že na začetku tega leta, Slovenija jih bo odpravila aprila.
"Konkurenca je postala večja in padec cen avtomatično sledi. Slovenija običajno za takimi trendi zaostaja, vendar se temu ne da izogniti. Mi smo danes na globalnem trgu. Naravne danosti pa imamo take, kot jih imamo," je dejala Ivanka Valjavec, predsednica gospodarsko-interesnega združenja mlekarstva Slovenije. Valjavčeva še pravi, da odprava kvot na slovenske pridelovalce mleka ne bo bistveno vplivala, saj Slovenija ni pridelala več mleka, kot je bilo dovoljeno.

Cene mleka po embargu strmo zdrsnile