Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Ocena AA pomeni, da ima subjekt zelo trdne zmožnosti za poplačilo svojih finančnih obvez. Minus pomeni, da se dolgoročno lahko to spremeni.

Zaradi pandemije covida-19 so se gospodarski obeti za slovensko, evropska in druga svetovna gospodarstva poslabšali. A si je Slovenija po mnenju agencije S & P v preteklem desetletju gospodarske rasti, razdolževanja zasebnega sektorja ter zniževanja deleža javnega dolga v bruto domačem proizvodu (BDP) zgradila močen položaj, oceno agencije povzemajo na ministrstvu.

Pozitivno o slovenski prihodnosti

Vse to državi omogoča, da se lahko uspešno bojuje proti negativnim posledicam pandemije brez dolgoročnih negativnih vplivov na boniteto.

Sorodna novica Banka Slovenije: Letos 6,5-odstotni padec, potem pa 4,9-odstotna rast

Slovenski neto zunanji dolg se je znižal z več kot 40 odstotkov v 2012 na 10 odstotkov lani. Uravnotežena gospodarska rast v preteklih letih ni povzročala makroekonomskih neravnovesij. Upoštevaje vse te dejavnike, je Slovenija v gospodarsko recesijo, povezano s covidom-19, vstopila močnejša kot v gospodarsko krizo leta 2008–2009, so nadaljevali na ministrstvu.

V S & P so tudi prepričani, da odgovor slovenske vlade na razmere skupaj z monetarno politiko Evropske centralne banke (ECB) ohranja produktivno sposobnost slovenskega gospodarstva. Agencija tako predvideva, da bo slovensko gospodarstvo začelo okrevati že proti koncu letošnjega leta.

Letos S & P Sloveniji napoveduje 7,8-odstotno krčenje gospodarstva, prihodnje leto pa 5,2-odstotno rast. Sledili naj bi še dve leti 2,6-odstotnega povečevanja BDP-ja.

Za prihodnjo rast pomembne strukturne reforme

V trenutni bonitetni oceni Slovenije agencija sicer upošteva visok BDP na prebivalca in njeno članstvo v evrskem območju. Agencija ocenjuje, da bo saldo plačilne bilance še naprej izkazoval presežek, javni dolg pa se bo spet začel zniževati v letu 2021. Ocena tudi odraža stabilni in učinkoviti institucionalni okvir države.

S & P od nove slovenske vlade pričakuje osredotočanje na gospodarsko okrevanje, preden se bo vlada obrnila k nekaterim napovedanim političnim prioritetam, kot je zmanjševanje administrativnih ovir. Bodo pa za prihodnjo rast pomembne strukture reforme, denimo v izobraževanju, obdavčitvi dela, dolgotrajni oskrbi, administraciji in državnih podjetjih, je zapisala bonitetna hiša.