Poroštva bodo draga, je napovedal finančni minister France Križanič. Foto: MMC RTV SLO
Poroštva bodo draga, je napovedal finančni minister France Križanič. Foto: MMC RTV SLO

Izdajo vsakega posameznega poroštva bo potrjevala vlada, pogodbe pa bo podpisoval minister za finance. Poroštva bodo skladno z uredbo lahko dobile solventne kreditne ustanove s sedežem v Sloveniji, tako pridobljena sredstva pa bodo morale nameniti spodbujanju gospodarske aktivnosti in zagotovitvi kreditne podpore prebivalstvu in gospodarstvu.

Prepoved kreditiranja odkupov podjetij
Uredba prepoveduje uporabo tako pridobljenih sredstev za kreditiranje in refinanciranje kreditov, namenjenih odkupom podjetij od uprav in z njimi povezanih oseb.

Poroštveno pogodbo bo z izbranim kreditojemalcem sklenil finančni minister, v njej pa bo zapisano tudi, da bo, če banka kreditojemalka na bo poravanala obveznosti, to storila država na prvi poziv.

Križanič: Poroštva bodo draga
Predvidene so tudi spremembe na področju izplačevanja nagrad in dividend. Tako se lahko banki, ki ne deluje dovolj uspešno, zamrzne izplačilo nagrad in prepove izplačilo dividend. Poroštva bodo za banke draga, je dejal finančni minister France Križanič, saj je provizija za banke z najvišjo boniteto določena v višini 25 bazičnih točk nad obrestno mero, za tiste s slabšo boniteto pa je višja in se razteza do 55 bazičnih točk nad obrestno mero.

Vlada namerava tudi povečati razpoložljiva sredstva za naložbe v obliki depozitov pri slovenskih bankah. Tako napoveduje izdajo nove obveznice, ki naj bi bila izdana v prvem četrtletju leta 2009. Nova referenčna državna obveznica bo izdana v višini ene milijarde evrov, mandat za skupno vodenje izdaje pa je Slovenija že podelila družbam J. P. Morgan Securities Ltd., Societe Generale in Unicredit banki Slovenija. Ročnost obveznice še ni dokončno določena in bo odvisna od tržnih razmer v času izdaje.

A. K. K.