Finančnega ministra pri Sodu najbolj skrbi morebitne izgube, nastale na kapitalskem trgu. Foto: MMC RTV SLO
Finančnega ministra pri Sodu najbolj skrbi morebitne izgube, nastale na kapitalskem trgu. Foto: MMC RTV SLO
Matej Lahovnik
Lahovnik je člane nadzornega sveta že izbral, mandat pa nastopijo v petek. Foto: MMC RTV SLO
Država namerava v dveh letih izdati do 12 milijard evrov jamstev za obnovo oziroma najem novih posojil. Foto: EPA
Vlada razrešila upravo Elesa
Imen novih nadzornikov še ni

France Križanič je ob tem povedal, da je vlada zaskrbljena zaradi načina poslovanja Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe. Glede Kada ga moti poslovanje podjetij, kjer delujejo člani nadzornih svetov, ki jih je imenoval Kad. Pri Sodu pa se mu največja skrb zdijo morebitne izgube, nastale na kapitalskem trgu. Pri tem je Križanič omenil prodajo Telekoma.

Prav zaradi Telekoma pa bo vlada odločila, kako rešiti težave Sodovih vlaganj v zvezi z vračanjem vlaganj v javno telefonijo.

Težave zaradi nezanimanja za nakup
Rešitev je potrebna, ker Slovenska odškodninska družba ni dobila nobene ponudbe za prodajo desetih odstotkov Telekoma. Vlada bi lahko omogočila prenos deleža nazaj na državo ter tako Sodu zagotovila sredstva za poplačilo obveznosti do upravičencev za vračilo vlaganj. Tako bi dobili 162 milijonov evrov, ki so jih že vložili.

Sprejeli uredbo o poroštvih
Sprejeta je bila tudi uredba o poroštvih, s katero naj bi spodbudili posojilno dejavnost in omogočili gospodarsko rast, pri tem pa so upoštevali tudi predloge iz državnega zbora. Država namerava v dveh letih izdati do 12 milijard evrov jamstev za obnovo oziroma najem novih posojil.

Za pridobitev poroštva bodo morale vlade vlogo poslati finančnemu ministru in Banki Slovenije, ki bo ocenila primernost izdaje. Finančni minister Križanič je ob tem priznal, da bodo krediti dragi, a dodal, da vsaj bodo.

Na seji so razpravljali tudi o pogojih za nagrade upravam, še naprej pa pripravljajo nov sveženj olajšav za gospodarstvo.

Predlog za sporazumno prekinitev stavke
Očitno bo kmalu dosežen tudi korak naprej glede sodniške stavke. Ministrstvo za pravosodje bo stavkovnemu odboru predlagalo sporazumno prekinitev stavke. Po prekinitvi pa bo ministrstvo odboru posredovalo vsebinski predlog za nadaljnji potek pogajanj.

Razrešili tudi Logarja
Vlada je na seji precej kadrovala, razrešila je Anžeta Logarja, ki tako ni več direktor urada vlade za komuniciranje, kot vršilko dolžnosti te funkcije pa so imenovali Veroniko Stabej. Vido Borovinšek so razrešii z mesta generalne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo, vršilec dolžnosti pa bo Andrej Pagon.

Sprejet Lahovnikov predlog
Je pa vlada sprejela predlog ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, da se razreši pet članov nadzornega sveta Elektra Slovenije. V nadzornem svetu tako ostajata samo dva predstavnika zaposlenih. Na mesta Andreja Aplenca, Jureta Čaterja, Leona Cizlja, Janeza Horvata in Franca Lavriča prihajajo Vito Kocutar, Andrej Ribič, Ivo Novak, Drago Dolinar in Igor Plestenjak. Mandat jim začne teči že v petek, novi nadzorniki pa bodo odločali tudi, ali naj Vitoslav Türk ostane predsednik uprave družbe.

Ob razrešitvi je Lahovnik dejal: "Dejstvo je, da članom nadzornega sveta kmalu poteče mandat, prav tako pa je z dejstvom, da so mediji poročali o nepravilnostih, ki naj bi se dogajale v podjetju, tako v zvezi z nabavami kot z zapleti pri umeščanju energetskih objektov v prostor."

Člani Uradniškega sveta od danes niso več Gregor Virant, Marko Starman, Robert Marolt in Božo Predalič, na vladi pa so se odločili, da na ta mesta ne bodo več imenovali ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev vlade, temveč strokovnjake s tega podorčja. Novi člani Uradniškega sveta so tako postali Boštjan Brezovnik, Polonca Kovač, Diana Milivojević in Živana Veingerl-Čič.

SDS v bran Logarju
Na kadrovske menjave so se odzvali v SDS-u, kjer so zapisali, da se je Pahorjeva obljuba, da bo zamenjal državne sekretarje, stopila skupaj z novembrskim snegom. Najbolj jih je zbodla razrešitev Anžeta Logarja, saj naj bi ga vlada razrešila brez pisne obrazložitve in utemeljenih razlogov.

Od vlade pričakujejo pisno utemeljitev za razrešitev nadzornega sveta Elesa tik pred iztekom mandata.

S. Z.

Vlada razrešila upravo Elesa
Imen novih nadzornikov še ni