Dobavitelj telekomunikacijske omrežne opreme, telefonov in druge najsodobnejše opreme se je spopadal s težavami zaradi ameriško-kitajske trgovinske in tehnološke vojne, ki jo je spodbudila administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: EPA
Dobavitelj telekomunikacijske omrežne opreme, telefonov in druge najsodobnejše opreme se je spopadal s težavami zaradi ameriško-kitajske trgovinske in tehnološke vojne, ki jo je spodbudila administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: EPA

48 odstotkov infrastrukture naj bi postavili do novembra 2023, ko bodo v državi potekale tihooceanske igre. Kot je sporočila vlada, so se za to potezo odločili, saj niso imeli ustreznih kapacitet, da bi omenjeno leto izvedli tako volitve kot športni dogodek. Na otokih je trenutno manj kot 30-odstotna telekomunikacijska pokritost.

To je prvi tovrstni korak po letu 2019, ko je država sprejela novo diplomatsko politiko in se oddaljila od zavezništva s Tajvanom ter poglobila dvostranske odnose s Kitajsko.

Lastniki 161 Huawejevih baznih postaj bodo v imenu vlade Salomonovih otokov druga podjetja. Projekt bo potekal pod nadzorom državnega telekomunikacijskega podjetja Solomon Telekom Company Limited (STCL), ki je v večinski lasti (97,32 odstotka) državljanov prek državnega sklada Nation Provident.

Vlada upa, da bo posojilo Kitajski vrnila v 11 letih, čeprav je v pogodbi zapisanih 20 let.

Tajni dogovor, ki bi bil lahko vojaški?

Sorodna novica Kitajska na očitke o ustrahovanju: ZDA so tiste, ki izsiljujejo

Svetovna javnost pa je zaskrbljena. Salomonovi otoki so s Pekingom letos celo sklenili sporazum o varnostnem sodelovanju. Podrobnosti dogovora sicer niso znane, a je v javnosti zaokrožil njegov osnutek, ki vzbuja skrb o morebitni vojaški naravi sporazuma.

Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin je kot glavni namen sporazuma navedel predvsem pomoč pri vzdrževanju socialnega miru, nacionalne varnosti in pomoč pri spopadanju z naravnimi nesrečami. Premier Salomonovih otokov Manasseh Sogavare pa je večkrat zagotovil, da Kitajska na ozemlju te države ne ustanavlja vojaške baze.

"To je zgodovinsko partnerstvo na področju poslovanja med državama," je sporočila vlada Salomonovih otokov, "tesno bomo sodelovali, da bo projekt tudi uspešno izveden."

Avstralija zaskrbljena

Vendar pa bi po pisanja Guardiana gradnja novih baznih postaj lahko sprožila alarm v Avstraliji, ki je prepovedala sodelovanje med Huaweijem in državo pri kakršnih koli infrastrukturnih projektih. Kot razlog so navedli varnostne pomisleke.

Zaradi tesnih povezav med vodstvom Huaweija in kitajsko vlado so ZDA leta 2019 prepovedale kakršno koli deljenje tehnologije s tem podjetjem, britanska vlada pa je leto pozneje podjetju prepovedala sodelovanje pri namestitvi omrežja 5G.

Salomonovi otoki so leta 2018, ko so še imeli diplomatsko zavezništvo s Tajvanom, Huaweiju odobrilo pogodbo za gradnjo telekomunikacijskega sistema pod gladino morja, vendar je takrat posredovala avstralska vlada, ki se je ponudila, da bi raje ona financirala izgradnjo sistema – ponudbo so Salomonovi otoki sprejeli.