Direktorica Huaweia v ZDA dosegla dogovor z ameriškim tožilstvom. Foto: EPA
Direktorica Huaweia v ZDA dosegla dogovor z ameriškim tožilstvom. Foto: EPA

Meng Vandžov so na ameriško prošnjo pridržali v Kanadi 1. decembra 2018 in se je od takrat borila proti izročitvi v ZDA.

Ob koncu postopka so jo Kanadčani izpustili iz hišnega pripora in je zdaj na poti domov. V objavi na kitajskem družbenem omrežju se je zahvalila kitajski komunistični partiji in vladi.

Sorodna novica Kanadčani aretirali finančno direktorico Huaweia, Kitajska zahteva pojasnilo

Dogovor med Meng Vandžov in ameriškim zveznim tožilstvom tudi predvideva, da bo pravosodno ministrstvo ZDA do 1. decembra 2022 odstopilo od pregona, po katerem ji grozi do 30 let zaporne kazni, če bo izpolnila določene pogoje, ki izhajajo iz dogovora.

Ameriško tožilstvo je hčerko ustanovitelja Huaweia Rena Zhengfeija sprva bremenilo kršenja sankcij proti Iranu s prodajo tehnologije Teheranu prek slamnate družbe Skycom.

Odstop od pregona 49-letnice je omogočil dogovor med predsednikoma ZDA in Kitajske, Joejem Bidnom in Ši Džinpingom, ki želita na ta način zmanjšati napetosti med državama.

Izpuščena tudi kanadska diplomata

Kmalu po njeni aretaciji v Vancouvru je Kitajska aretirala dva Kanadčana, poslovneža Michaela Spavorja in nekdanjega diplomata Michaela Kovriga, in ju obtožila vohunstva.

Sodili so jima marca in Spavorja so obsodili na 11 let zapora, glede Kovriga pa odločitve še ni.

Kitajska je oba izpustila in sta že na poti domov.

Kanadski premier Justin Trudeau je potrdil, da sta kanadska državljana že zapustila kitajski zračni prostor. V Kanadi bosta predvidoma pristala danes.

Izpustili glavno finančno direktorico Huaweija