Analitiki so bili morda preveč pesimistični pri oceni dobičkov prvega četrtletja, toda ameriške družbe še vedno pozitivno presenečajo, kar navzgor potiska vrednosti delniških indeksov. Foto: EPA
Analitiki so bili morda preveč pesimistični pri oceni dobičkov prvega četrtletja, toda ameriške družbe še vedno pozitivno presenečajo, kar navzgor potiska vrednosti delniških indeksov. Foto: EPA
Amazon
Amazon je v prvem četrtletju porabil veliko denarja za širitev poslovanja, zato so analitiki pričakovali, da bo dobiček strmo padel. 35-odstotno znižanje jih ni presenetilo, celo več, menili so, da bo padec dobička hujši, zato so delnice v petek strmo porasle. Foto: EPA
Cena zlata se je na tedenski okrepila za 1,3 odstotka, kar je najvišja tedenska rast v zadnjih dveh mesecih. Srebro ni uživalo takšnega zanimanja kupcev in je zadnji teden zdrsnilo za odstotek. V sredo je cena srebra prvič po januarju pogledala pod 30 dolarjev. V ZDA je zanimanje za srebrne kovance upadlo, aprila bo, kot kaže, mesečna prodaja najnižja po juliju 2008. Foto: Reuters
Telekom Slovenije
Telekom Slovenije naj bi izplačal 5,19 evra bruto dividende. To pomeni sedemodstotno dividendno donosnost. Foto: BoBo

Rast se je v prvem letošnjem četrtletju znižala na 2,2 odstotka (na letni ravni), saj so podjetja znižala investicijska vlaganja. Večje ohlajanje gospodarstva je preprečila najvišja rast porabe v več kot letu dni. Zlasti prodaja motornih vozil je dobila pospešek in je k rasti prispevala 1,12 odstotne točke, kar je dvakrat več kot v prejšnjem trimesečju, ko je bila sicer rast ameriškega BDP-ja še triodstotna.

Fed pripravljen na nove spodbude
Šibka gospodarska rast ni po meri Baracka Obame, ki se bo jeseni spet potegoval za predsedniški položaj, za ameriško centralno banko pa verjetno pomeni, da ne bo spreminjala svoje trenutno precej pasivne politike. Obresti bodo na ničelni ravni vsaj do leta 2014, Ben Bernanke pa je v sredo povedal, da je Fed pripravljen na nov krog kvantitavnega sproščanja, če bi se okrevanje občutneje poslabšalo.

Amazon bolje od pričakovanj
Kljub ne najboljšemu podatku o rasti BDP-ja so v petek delnice v New Yorku nadaljevale rast, saj ameriška podjetja večinoma še naprej presenečajo s četrtletnimi dobički. Spletni trgovec Amazon je s 130 milijoni dolarjev dobička posloval bolje od pričakovanj, kar je delnice povzdignilo 15 odstotkov višje. Na tedenski ravni se je Dow Jones povzpel za 1,5 odstotka. 73 odstotkov ameriških podjetij, ki so že objavila rezultate poslovanje, je preseglo pričakovanja.

P & G znižal oceno celoletnega dobička
Vse pa vendarle ni rožnato. Proizvajalec široke palete proizvodov za vsakdanjo rabo Procter & Gamble je imel za 16 odstotkov manj dobička, hkrati pa je znižal oceno celoletnega dobička, zatos so delnice izgubile štiri odstotke. Kar nekaj podjetij na prihodnost gleda pesimistično, dobiček pa bi lahko oklestil tudi močnejši dolar, kar bi zlasti prizadelo tehnološka podjetja. Ameriška valuta je trenutno na večtedenskem dnu, vendar naj bi se trend obrnil.

Dow Jones

13.228 točk
Nasdaq3.069
DAX30 (Frankfurt)

6.801

FTSEurofirst 3001.051
Nikkei (Tokio)9.520
10-letne am. obvezn.donos: 1,96 %
EUR/USD1,3246
USD/JPY80,21
EUR/CHF1,2011
Nafta brent119,62 USD
Zlato1.662 USD
Euribor, 6-mesečni1,007 %

Samsung prodal skoraj 100 milijonov mobilnikov
Med tehnološkimi podjetji sta poleg Amazona v zadnjem tednu vlagatelje navdušila tudi Apple in Samsung. Apple je četrtletni dobiček skoraj podvojil (bilo ga je za 11,6 milijarde dolarjev), korejski Samsung pa je pod črto ustvaril preračunano 5,15 milijarde evrov. Samsung je prodal 93,5 milijona mobilnih telefonov, Nokia pa le 82,7, s čimer je štirinajstletna vladavina Nokie na trgu mobilnih telefonov končana.

Neugledna ocena Nokijine bonitete
Nokijin tržni delež med mobilnimi telefoni po zadnjih podatkih znaša 22,5 odstotka, Samsungov pa 25,4 odstotka. Finsko podjetje je v letošnjem prvem četrtletju ustvarilo 929 milijonov evrov izgube. Bonitetna hiša Standard & Poor's je v petek sledila agenciji Fitch in bonitetno oceno Nokie znižala na raven špekulativnosti (junk). Nokia, ki je imela leta 2008 še okrog 40-odstotni svetovni tržni delež, je imela lani za 1,2 milijarde evrov izgube.

QE3 bi podžgal cene surovin
Surovine in plemenite kovine so ob koncu tedna pridobivale. Kar ni dobro za gospodarstvo, je dobro zanje: če bo Fed zaradi anemične gospodarske rasti prisiljen v nov krog odkupovanja državnih obveznic (QE3), bo to pozitivno vplivalo na cene surovin. Cena nafte vrste brent je pretekli teden pridobila skoraj odstotek, vendar je v primerjavi z začetkom aprila še vedno dva odstotka nižje. Vrednost zlata se je od ponedeljka do petka zvišala za 1,3 odstotka.

Ponudba nafte presega povpraševanje
V zadnjem obdobju je pri nafti na ponudbeni strani manj skrb vzbujajočih dejavnikov, saj so se napetosti med Iranom in Zahodom umirile, res pa je, da je črpanje v Severnem morju, Jemnu in Sudanu še vedno ovirano. Ameriška uprava za energetske informacije (EIA) je sporočila, da je v zadnjih dveh mesecih svetovna ponudba nafte presegala povpraševanja v povprečju za 500 tisoč sodov na dan, potem ko je Savdska Arabija zvišala proizvodnjo.

Le Telekom navzgor

Na Ljubljanski borzi posredniki niso imeli veliko dela. Prometa je bilo od ponedeljka do četrtka le za slabe tri milijone evrov. Indeks SBI TOP je izgubil dva odstotka in pol, pot navzgor pa so našle le Telekomove delnice, saj se vlagatelji veselijo lepe dividende, ki naj bi znašala 5,19 evra. Najprometnejše Krkine delnice so se pocenile za dva odstotka, kar osemodstotni padec pa so doživeli delničarji Luke Koper.