Foto: Reuters
Foto: Reuters

"S tem centrom bo Lekova ljubljanska lokacija postala ena od ključnih lokacij za razvoj podobnih bioloških zdravil v Sandozu," so v sporočilu za javnost zapisali v švicarski farmacevtski družbi. Kot so navedli, bodo z naložbo ustvarili približno 200 novih delovnih mest in dodatno okrepili zmogljivosti podjetja pri celovitem razvoju podobnih bioloških zdravil od razvoja učinkovin do končnih izdelkov za podobna biološka zdravila.

Z naložbo 90 milijonov dolarjev (80,25 milijona evrov) bo skupina dopolnila nedavno objavljene načrte za najmanj 400 milijonov dolarjev (356,7 milijona evrov) visoko naložbo v nov visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi in širitev zmogljivosti za razvoj podobnih bioloških zdravil v nemškem Holzkirchnu. Kot so pojasnili v Sandozu, naložba temelji tudi na strokovnem znanju in izkušnjah pri razvoju generičnih zdravil v Razvojnem centru Slovenija v Ljubljani, kjer je Sandoz uspešno vzpostavil celovite zmogljivosti za razvoj tehnološko zahtevnih generičnih zdravil.

"Novi center za razvoj podobnih bioloških zdravil v Ljubljani bo nadgradil obstoječe zmogljivosti in Sandozu pomagal odgovoriti na hitro rastoče svetovno povpraševanje po podobnih bioloških zdravilih in še pomembneje prispevati k dolgoročnemu delovanju zdravstvenih sistemov po vsem svetu," je ob tem poudarila glavna znanstvena direktorica v Sandozu Claire D'Abreu Hayling.

Sandoz veliko stavi na Slovenijo

Predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo je prepričan, da Sandoz z izbiro Ljubljane kot lokacije za razširitev svojih zmogljivosti za razvoj podobnih bioloških zdravil pošilja močno sporočilo. "Slovenija ponuja dostop do vrhunskih farmacevtskih strokovnjakov ter ekosistem z akademskimi in raziskovalnimi ustanovami, ki skupaj prispevajo k uresničevanju Sandozovih ambicij pri razvoju visokokakovostnih podobnih bioloških zdravil," je dejal.

Sorodna novica 400-milijonska naložba Sandoza v Lendavi naj bi prinesla več kot 300 delovnih mest

Slovenski znanstveniki so bili med pionirji na področju podobnih bioloških zdravil, so poudarili pri Sandozu. Pred tremi desetletji so se v Leku v tesnem sodelovanju s Kemijskim inštitutom začeli ukvarjati z rekombinantno tehnologijo, ki je temeljnega pomena za biofarmacevtiko.

V globalnem procesu ločitve proizvajalca generičnih zdravil Sandoza od švicarskega farmacevtskega velikana Novartis je bil sicer v začetku meseca končan pravni postopek oddelitve družbe Lek. S tem so bile Lekove dejavnosti, povezane z razvojem in proizvodnjo inovativnih zdravil, prenesene na novoustanovljeno slovensko družbo Novartis. Sandoz v Sloveniji tako zdaj pokriva generična in podobna biološka zdravila, Novartis pa inovativna zdravila.