Fototermin kitajskega, hrvaškega in grškega premierja. Foto: Reuters
Fototermin kitajskega, hrvaškega in grškega premierja. Foto: Reuters

Poudaril je tudi, da je Kitajska največja trgovinska partnerica Slovenije v Aziji. S sodelovanjem znotraj pobude 16+1 se je blagovna menjava med Slovenijo in Kitajsko zvišala za 15 odstotkov od leta 2013.

Kot značilnost skupnih slovensko-kitajskih projektov je poudaril usmerjenost v visoko tehnologijo in omenil tovrstno sodelovanje na različnih področjih, kot so deli za električna vozila, informacijski sistemi, letalska tehnologija, e-mobilnost in farmacija. Uspešno sodelovanje pa se nadaljuje tudi na področjih tehnologije za zdravstvo, športa, prometa in turizma. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da je Slovenija prevzela vodenje koordinacije pobude mehanizma za gozdarstvo.

Pobudi se pridružuje Grčija

Tako kot pred njim hrvaški premier Andrej Plenković je tudi Šarec pozdravil pridružitev Grčije pobudi in izrazil prepričanje, da bo njeno polnopravno članstvo prispevalo k širši perspektivi in gospodarskemu sodelovanju pobude.

Plenković je na začetku plenarne seje pozdravil Grčijo, ki se bo pridružila pobudi – ta bo tako postala 17+1. Izpostavil je vse večji interes drugih držav za pobudo in dodal, da si Hrvaška prizadeva za njeno odprtost. Neuradno je bilo slišati, da se želita pobudi pridružiti tudi Moldavija in Ukrajina. Plenković je še napovedal, da bo Hrvaška prihodnje leto gostila konferenco prometnih ministrov držav pobude.

Vrh pobude se je začel v četrtek z delovno večerjo, ki jo je gostil hrvaški premier Andrej Plenković (na fotografiji s kitajskim premierjem Li Kečjangom). Foto: Reuters
Vrh pobude se je začel v četrtek z delovno večerjo, ki jo je gostil hrvaški premier Andrej Plenković (na fotografiji s kitajskim premierjem Li Kečjangom). Foto: Reuters

Kitajski premier Li Kečjang je poudaril, da udeleženci vrha niso samo razpravljali, temveč so se tudi medsebojno posvetovali in sodelovali, da bi dosegli rezultate, ki so zadovoljili vse. Izpostavil je hrvaški most na Pelješac kot "svetel zgled", ki lahko vse spodbudi k nadaljevanju sodelovanja. Izrazil je prepričanje, da sta financiranje mostu iz skladov EU-ja in gradnja, ki je zaupana kitajski družbi, dokaz odprtega in transparentnega partnerstva.

Slovenski podjetniki zadovoljni

Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel je dejal, da je poslovni forum izpolnil njihova pričakovanja glede prizadevanj za krepitev prometa. Tudi v novomeški družbi TPV so zadovoljni s srečanji.

Poslovnega foruma so se udeležili predstavniki devetih slovenskih podjetij. Med približno 1.000 udeleženci jih je bila več kot tretjina iz Kitajske. Poslovno razsežnost vrha je izkoristilo 130 velikih podjetij in več kot 360 srednjih in majhnih podjetij ter več kot 100 predstavnikov finančnih institucij, agencij in zagonskih podjetij.

Okoli 300 podjetnikov iz Kitajske

V okviru vrha je potekal tudi poslovni forum, na katerem je sodelovalo okoli tisoč podjetnikov iz 17 držav, tudi Slovenije, ki so razpravljali in sklepali posle na področju infrastrukture, inovacij in turizma.

Poslovni forum sta odprla hrvaški premier Andrej Plenković in njegov kitajski kolega Li. Okoli tisoč podjetnikov je razpravljalo o sodelovanju na področjih infrastrukture, investicij, proizvodnje, inovacij, trgovine, turizma in kulture. Več kot tretjina udeležencev so bili podjetniki iz Kitajske, na forumu pa so sodelovali tudi predstavniki devetih slovenskih podjetij.

Kitajska in šestnajsterica naj bi podpisali vrsto sporazumov

Med podpisanimi sporazumi bo tudi okvirni sporazum o sodelovanju med Inženirsko akademijo Slovenije in industrijsko razvojno cono Nanjing Jiangning High-tech pri vzpostavljanju mednarodnega znanstveno-raziskovalnega in transformacijskega centra.

Predstavniki Slovenske izvozne in razvojne banke (SID) pa bodo podpisali pobudo za sodelovanje medbančnega konzorcija Kitajske in držav srednje in vzhodne Evrope v okviru podpore razvoju malih in srednjih podjetij.

Kitajska odpira trg za članice skupine 16+1

Pobuda 16+1 del nove svilne poti

Do vrha pobude 16+1 prihaja le nekaj dni po tistem, ko sta Evropska unija in Kitajska na srečanju v Bruslju sprejeli skupno izjavo, ki utira pot partnerstvu, utemeljenem na vzajemnosti.

Na Kitajskem si prizadevajo, da bi bila tudi pobuda 16+1 del globalnega kitajskega infrastrukturnega projekta nove svilne poti. Pričakujejo, da bodo od šestnajsterice slišali o projektih, ki bi postali del nove svilne poti. Naslednji vrh pobude bo gostila Kitajska.