Premierja Slovenije in Rusije sta govorila o številnih možnostih gospodarskega sodelovanja. Foto: Twitter Dmitrija Medvedjeva
Premierja Slovenije in Rusije sta govorila o številnih možnostih gospodarskega sodelovanja. Foto: Twitter Dmitrija Medvedjeva

Po srečanju z ruskim premierjem je slovenski premier Marjan Šarec za slovenske medije v Moskvi povedal, da so na pogovorih govorili predvsem "o prihodnjih vlaganjih slovenskih podjetij v Rusiji in obratno". Pregledali pa so tudi politično dogajanje, "kjer seveda nimamo enakih stališč, kar je razumljivo, glede na to, da je Slovenija članica EU-ja".

Tudi na tem področju so Rusi zainteresirani za sodelovanje. Rusija že gradi nuklearko na Madžarskem. Povedal sem jim, da je pri nas, kar se tiče drugega bloka nuklearke, pred nami še dolg proces. To se lahko raztegne na kakšnih deset let.

Šarec o ruski gradnji NEK 2

Ruske vlagatelje sicer po besedah Šarca zanimajo predvsem vlaganja v energetiko in infrastrukturo, slovenske pa v nadaljevanje širjenja farmacevtske industrije "in druge tehnologije, od elektronske do kmetijske". "Naše znanje bi radi prodali. Ker Slovenija je znana po tem, da imamo dobre strokovnjake, veliko znanja. To je naš izvozni artikel," je dejal Šarec.

Glede vlaganja v infrastrukturo ruske investitorje zanima predvsem modernizacija slovenskih železnic, zlasti vozlišče Pragersko, pa tudi drugi tir in druge posodobitve železniškega omrežja, je pojasnil premier. "To je za Slovenijo izjemnega pomena, saj imamo dokaj zastarelo železniško omrežje. Ko bo čas za to, bo objavljen razpis, kamor se bodo lahko prijavili vsi, ki bodo izpolnjevali pogoje. To smo jim povedali," je dejal.

Po njegovih besedah so govorili tudi o turizmu, kar je premier poudaril na skupni novinarski konferenci z Medvedjevom. Navedel je, da so ruski turisti na desetem mestu po prenočitvah v Sloveniji.

Šarec je dvodnevni obisk Rusije začel pri ruskem premierju Dmitriju Medvedjevu. Foto: Twitter Dmitrija Medvedjeva
Šarec je dvodnevni obisk Rusije začel pri ruskem premierju Dmitriju Medvedjevu. Foto: Twitter Dmitrija Medvedjeva

Reševanje Mercatorja

Govorili so tudi o Mercatorju, je še potrdil Šarec. Kot je dejal, Slovenija ne bo nasprotovala prevzemu Mercatorja v Fortenovo, "pogoj pa je, da ostanejo slovenski dobavitelji znotraj sistema". Medvedjev je ob začetku srečanja s Šarcem namreč poudaril pričakovanje, da bo slovenska vlada odigrala svojo vlogo pri reševanju vprašanja Agrokorja in s tem tudi Mercatorja.

"Slovenska vlada lahko odigra vlogo v okviru zakonodaje in pristojnosti, ki jih ima. Kot rečeno, morajo biti izpolnjeni vsi pogoji. Upoštevati je tudi treba, da smo del evropskega pravnega reda. Slovenska vlada zagotovo ne bo nasprotovala temu, kar bo v skladu z zakonodajo in pravnim redom," je zatrdil Šarec.

Ruska gradnja NEK 2?

Potrdil je še, da sta se z Medvedjevom pogovarjala tudi o sodelovanju Rusije pri morebitni izgradnji drugega bloka krške nuklearke. "Tudi na tem področju so Rusi zainteresirani za sodelovanje. Rusija že gradi nuklearko na Madžarskem. Povedal sem jim, da je pri nas, kar se tiče drugega bloka nuklearke, pred nami še dolg proces. To se lahko raztegne na kakšnih deset let," je pojasnil.

Ni pa želel povedati, na čigavo pobudo sta se pogovarjala o tem. "To ni pomembno, pomembno je, da smo o tem govorili," je dejal.

Šarec in Medvedjev o gospodarskem sodelovanju

Šarec: Slovenija ni niti "proruska" niti "proameriška"

Na vprašanje, kako bi, če bi Rusija gradila drugi blok NEK-a, to vplivalo na slovenske odnose z ZDA, pa tudi kako bo na te odnose vplival njegov obisk v Moskvi, je odgovoril: "Slovenija ni ne proameriška ne proruska, Slovenija je proevropska in proslovenska."

"Kot vse druge države, ki imajo dvostranske odnose z Rusijo, jih ima tudi Slovenija. Ne nazadnje je pred kratkim Mercedes odprl tovarno v Rusiji. Vse države EU-ja imajo tovrstne odnose in se mi zdi to tudi prav, saj dialog mora teči," je poudaril slovenski premier.

"Kar pa se tiče vprašanja, kaj bodo menili Američani, je pa tako, da bo vsa infrastruktura, ki se gradi v Sloveniji, podvržena javnim razpisom. In na ta javni razpis se ima pravico prijaviti vsak, kdor izpolnjuje pogoje," je dodal.

Dmitrij Medvedjev je Slovenijo pozval k sodelovanju pri reševanju Agrokorja, saj je ta še vedno lastnik Mercatorja. Foto: Twitter Dmitrija Medvedjeva
Dmitrij Medvedjev je Slovenijo pozval k sodelovanju pri reševanju Agrokorja, saj je ta še vedno lastnik Mercatorja. Foto: Twitter Dmitrija Medvedjeva

Krepitev sodelovanja in nadležne sankcije EU-ja

Premierja sta se v Moskvi zavzela za krepitev dvostranskega, predvsem gospodarskega sodelovanja. Čeprav odnose obremenjujejo sankcije Evropske unije, sta prepričana, da je blagovno menjavo mogoče še povečati. Ta trenutno znaša 1,16 milijarde evrov, od tega izvoz 790 milijonov evrov, uvoz pa 370 milijonov evrov. Kot je na skupni novinarski konferenci po pogovorih poudaril Medvedjev, se je lani blagovna menjava okrepila za devet odstotkov, podobne rezultate pričakuje tudi letos.

Bo Šarca sprejel tudi Vladimir Putin? Foto: Reuters
Bo Šarca sprejel tudi Vladimir Putin? Foto: Reuters

Premierja sta se zavzela predvsem za večjo diverzifikacijo blagovne menjave in poglobitev zdajšnje. Slovenija iz Rusije uvaža predvsem nafto in plin, Rusija pa iz Slovenije farmacevtske in kemične izdelke, pa tudi telekomunikacijsko in drugo opremo. Šarec je poudaril še turizem, kjer so ruski gostje na desetem mestu po prenočitvah v Sloveniji.

Ljubljanski in moskovski župan za sodelovanje

Krepitev in večjo diverzifikacijo sodelovanja naj bi dosegli tudi s podpisanimi sporazumi na področju kulture, znanosti, športa in mladinske politike, pa tudi na področjih sodelovanja v pravosodnih zadevah in med obema ministrstvoma za zunanje zadeve. Tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je v Moskvo odpotoval že v ponedeljek in ni del uradne vladne delegacije, je ob navzočnosti obeh premierjev z moskovskim županom Sergejem Sobjaninom podpisal sporazum o sodelovanju obeh mest za letošnje in prihodnje leto.

Šarec in Medvedjev sta se zavzela tudi za krepitev medsebojnih naložb. Rusija je za Slovenijo peta partnerica po tujih neposrednih naložbah, cilji pa so še višji, je nakazal Šarec. Medvedjev pa je izrazil zadovoljstvo, da Šarca danes v Moskvi spremlja številčna gospodarska delegacija. "Državi morata odpirati pogoje za sodelovanje, poslovneži pa naj izkoristijo priložnosti," je dejal Medvedjev.

Premierja sta govorila o možnosti, da bi NEK 2 v Krškem izgradili Rusi. Foto: BoBo
Premierja sta govorila o možnosti, da bi NEK 2 v Krškem izgradili Rusi. Foto: BoBo

Rusija pripravljena na otoplitev z EU-jem

Gospodarske odnose sicer obremenjujejo sankcije, ki jih je EU uvedel zaradi ruske protipravne priključitve ukrajinskega polotoka Krim in spodbujanja upora na ukrajinskem vzhodu. Šarec je dejal, da se sicer pri tovrstnih vprašanjih državi ne strinjata, a da je treba ohranjati dialog. Oba pa sta prepričana, da sankcije EU-ja ne bodo pomembneje vplivale na dvostransko gospodarsko sodelovanje.

Medvedjev je izrazil pričakovanje o normalizaciji odnosov z EU-jem. Kot je izjavil, so ti odnosi zdaj praktično na ničli, a zato krepijo odnose s članicami povezave, kot je na primer Slovenija.
Izrazil je pričakovanje, da bo nova Evropska komisija pripravljena na spremembe v odnosih. "Rusija je na to pripravljena," je zatrdil.

Šarec je še pojasnil, da sta govorila tudi o položaju na Zahodnem Balkanu, ki je za Slovenijo strateškega pomena. Medvedjev pa ga je obvestil o ruskih stališčih glede razmer na Bližnjem vzhodu in glede iranskega vprašanja.

Odkrili spomenik slovenskim vojakom

Premierja sta izpostavila tudi pomen zgodovine in ohranjanja spomina na tiste rojake, ki so padli v vojnah na območju obeh držav. Skupaj sta nato popoldne v Parku zmage v Moskvi slovesno odkrila spomenik padlim slovenskim vojakom v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Rusije.

Izpostavila sta tudi pomen ruske kapelice pod Vršičem in spomenika padlim ruskim vojakom na ljubljanskih Žalah, kjer je 1. septembra zaplapolal večni ogenj.

Premierja sta popoldne v Parku zmage v Moskvi slovesno odkrila spomenik padlim slovenskim vojakom v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Rusije. Foto: Foto: Nebojša Tejić, STA
Premierja sta popoldne v Parku zmage v Moskvi slovesno odkrila spomenik padlim slovenskim vojakom v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Rusije. Foto: Foto: Nebojša Tejić, STA

Na območju današnje Rusije so sicer največ žrtev med slovenskimi vojaki zabeležili med prvo svetovno vojno. V ujetništvu po taboriščih za vojne ujetnike je umrlo okoli 4000 slovenskih vojakov, ki so se tedaj borili v vrstah avstro-ogrske vojske. Med drugo svetovno vojno pa so se na območju Rusije borili predvsem slovenski mobiliziranci v vrstah nemškega wermachta in italijanske vojske. Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva je v vojnem ujetništvu tedanje Sovjetske zveze umrlo okoli sto Slovencev.

Slovenija ni ne proameriška ne proruska, Slovenija je proevropska in proslovenska.

Šarec o slovenski zunanjepolitični usmerjenosti

Slovenci so se borili tudi v vrstah sovjetske Rdeče armade in mnogo jih je padlo. Med njimi je bil tudi oče prvega slovenskega predsednika Milana Kučana, je na slovesnosti izpostavil Medvedjev. Šarec pa je poudaril, da sta tako Rusija kot Slovenija v obeh vojnah utrpeli velike žrtve, "da bi danes lahko živeli v svobodi". Oba sta ob tem pozvala proti uporabi sile za reševanje konfliktov v svetu.

Močna gospodarska delegacija

Šarca v ruskem glavnem mestu spremljajo ministri Zdravko Počivalšek, Miro Cerar in Ksenija Klampfer. Cilj obiska močne slovenske delegacije v Rusiji pa naj bi bil predvsem krepitev gospodarskega sodelovanja. Rusija je že zdaj pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Uvršča se na peto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini in na deveto med slovenskimi izvoznimi partnericami. Obseg blagovne menjave med državama je lani znašal 1,16 milijarde evrov.

Poleg treh ministrov so v Moskvo pripotovali tudi predstavniki več slovenskih podjetij, ki so že dejavna na ruskem trgu, od Krke, Petrola in Rika do Geoplina, Kolektorja, Duola in Sija. Prav tako bodo na večernem sprejemu predstavniki podjetij Comita, Elan, Esimit Europa, Inventa, Iskratel in IskraUralTEL.

Šarec ob spomeniku slovenskim žrtvam v Rusiji