V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma so prepričani, da bi moralo biti primerljivo delo redno zaposlenih in zunanjih delavcev enako ovrednoteno. Foto: BoBo
V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma so prepričani, da bi moralo biti primerljivo delo redno zaposlenih in zunanjih delavcev enako ovrednoteno. Foto: BoBo

Približno 40 redno zaposlenih sobaric in čistilk v Hotelih Bernardin je ogorčenih, saj ne želijo, da jih delodajalec prezaposli v podjetje Aktiva Čiščenje. "Pri tem čistilnem servisu je delo enako kot v suženjstvu. Poznam primer, ko je gospa delala pri nas zjutraj, potem se je morala odjaviti in jo je potem ta, ki vodi agencijo, čakal v avtomobilu ter jo odpeljal naprej delat v drug hotel, tako da so delali po ves dan," je za Televizijo Slovenija povedala ena od sobaric v hotelu.

Sava Turizem, naše največje hotelsko podjetje v lasti države, odgovarja, da z zunanjimi podjetji za posamezne storitve sodeluje že 10 let, da najema servise z licenco in da je za čiščenje izbralo dve največji na tem področju. V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma so prepričani, da gre za škodljivo prakso, saj sobarice in čistilke opravljajo osnovno dejavnost hotelirstva.

"To pomeni, da so na dnevni bazi v stiku z gosti in drugimi sodelavci ter dejansko prodajajo in skrbijo za kakovostne storitve za goste. Zato v tem kontekstu ne moremo privoliti, da se jih obravnava kot drugorazredne in kot zaposlene pri zunanjem izvajalcu," poudarja Irena Valenti iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Kot je povedala sobarica, delavke, ki v hotel prihajajo iz različnih servisov, niti ne znajo slovensko in se z gosti ne morejo sporazumevati. In plačilo teh delavk je pogosto bistveno nižje od plače redno zaposlenega. "Konkretno za drobno gospodarstvo govorimo tudi o plačah 595 bruto osnove, kar pomeni, da je velik dodatek do predpisane minimalne plače, vendar se vsi dodatki obračunavajo na osnovo delavca, kar pomeni, da dodatek za nočno delo tako rekoč nanese evro in nekaj centov," je pojasnila Irena Valenti.

Zoper podjetje inšpektorat vodi postopek o prekršku

Sava Turizem sicer že sodeluje s podjetjem Samsic, velik posel v različnih hotelih pa se zdaj z razpisom obeta tudi Aktivi čiščenju, ki pa ni zgleden delodajalec. Inšpektorat za delo je zoper to podjetje uvedel postopek o prekršku, neuradno smo izvedeli, da gre za več nepravilnosti, ob katerih so delavci močno oškodovani.

V sindikatu so prepričani, da bi moralo biti primerljivo delo redno zaposlenih in zunanjih delavcev enako ovrednoteno. Vlado zato pozivajo, naj vsaj v družbah v državni lasti delavcev ne oropa dostojanstva.

Prezaposlovanje hotelskih čistilk