Delnice Aramca so se od začetka leta podražile že za 37 odstotkov. Foto: Reuters
Delnice Aramca so se od začetka leta podražile že za 37 odstotkov. Foto: Reuters

Aramco je ta teden na vrhu najvrednejših podjetij na svetu izpodrinil ameriškega tehnološkega velikana Apple in se po dveh letih z vrednostjo 2,42 tisoč milijard dolarjev spet vrnil na prvo mesto.

Od začetka leta do 31. marca so neto prihodki Aramca narasli na 39,5 milijarde dolarjev z 21,7 milijarde v enakem obdobju lani, kar je še bolje od napovedi analitikov, ki so pričakovali prihodke nekje v višini 38,5 milijarde dolarjev.

Iz največjega svetovnega proizvajalca nafte so sporočili, da gre za najvišji dobiček družbe, odkar so se leta 2019 podali na borzo.

Dobiček naj bi doživel vrhunec v drugem četrtletju, v drugi polovici leta pa naj bi se začel zmanjševati, ko naj bi združenje naftnih proizvajalcev OPEC rahlo povečalo črpanje, poleg tega pa se pričakuje slabše povpraševanje na Kitajskem po številnih zaprtjih javnega življenja zaradi širjenja koronavirusa.

Nova vlaganja za povečanje črpanja nafte

Aramco je marca napovedal znatno povečanje vlaganj v proizvodnjo nafte, ki bi se lahko samo letos povzpela do 50 milijard dolarjev, do sredine desetletja naj bi se njihov obseg še povečeval.

Vodstvo družbe namerava letos za naložbe nameniti od 40 do 50 milijard dolarjev, potem ko se je ta znesek že lani povečal za eno petino na blizu 32 milijard dolarjev. Do leta 2027 naj bi se tako proizvodne zmogljivosti povečale z 12 na 13 milijonov 159-litrskih sodov surove nafte dnevno.

Aramco je te načrte predstavil ob marčevski predstaviti rezultatov poslovanja v letu 2021, v katerem je zahvaljujoč krepki rasti cen nafte več kot podvojil dobiček. Potem ko je leta 2020 čisti dobiček znašal 49 milijard dolarjev, se je lani povzpel na 110 milijard dolarjev.

Vojna dala nov pospešek cenam

Tako kot konkurenčna podjetja, kot so BP, ExxonMobil, Chevron in Shell, je tudi Aramco lani dobičke koval na račun globalnega gospodarskega okrevanja, ki je potiskalo navzgor povpraševanje po nafti in s tem cene.

V zadnjih tednih so se cene nafte dodatno zvišale zaradi ruske vojne v Ukrajini in s tem povezanih sankcij.

Savdska Arabija je največja proizvajalka nafte med članicami Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in s povečanjem proizvodnje bi lahko pripomogla k znižanju cen energentov, ki so trenutno na najvišjih ravneh v zadnjih 14 letih.

Po kriznem pandemičnem letu 2020, ko so prihodki od prodaje nafte drastični padli, se zdaj lahko Aramco pohvali z rekordnimi dobički. Foto: Reuters
Po kriznem pandemičnem letu 2020, ko so prihodki od prodaje nafte drastični padli, se zdaj lahko Aramco pohvali z rekordnimi dobički. Foto: Reuters