V Buenos Airesu je Scholza sprejel argentinski predsednik Alberto Fernandez. Foto: Reuters
V Buenos Airesu je Scholza sprejel argentinski predsednik Alberto Fernandez. Foto: Reuters

Scholz bo med svojim prvim obiskom Južne Amerike kot kancler obiskal Argentino, Čile in Brazilijo. Namen obiska z naravnimi viri bogate celine je med drugim iskanje dogovorov za zmanjšanje nemške gospodarske odvisnosti od Kitajske in njenih mineralov, ki so ključni za zeleni energetski prehod.

Argentinski predsednik Alberto Fernandez je povedal, da sta se s Scholzem pogovarjala o možnosti nemških naložb v obsežna nahajališča zemeljskega plina iz skrilavca kot tudi v nahajališča litija in proizvodnjo zelenega vodika.

Kot je pojasnil predstavnik nemške vlade, mora sicer Nemčija za zmanjšanje odvisnosti od Kitajske pri mineralih sprejeti nekatere posledice, ki se jim je do zdaj izogibala. "Na primer rudarjenje litija – to je zahtevna naloga, zlasti glede okolja in socialnih standardov," je novinarjem povedal nemški predstavnik, ki potuje s Scholzem.

Argentina in Čile skupaj z Bolivijo sestavljata "litijski trikotnik", ki se ponaša z največjimi svetovnimi zalogami kovine, ki je ključna sestavina baterij za električne naprave, kot so pametni telefoni, prenosniki in električni avtomobili.

"Obstaja velik potencial za nadaljnjo poglobitev naših trgovinskih odnosov, posebej pomembne pa so tudi priložnosti, ki jih lahko prinese dogovor med EU-jem in Mercosurjem," je dejal Scholz na novinarski konferenci skupaj z argentinskim predsednikom v Buenos Airesu, ki je bil prva postaja njegove turneje.

Fernandez sicer krivdo za zavlačevanje z izvajanjem prostotrgovinskega sporazuma, ki so ga sklenili leta 2019, a ga morajo potrditi še nacionalni parlamenti, pripisal Evropi in njenemu protekcionizmu.

Mercosur združuje Argentino, Brazilijo, Paragvaj in Urugvaj. Polnopravna članica je bila tudi Venezuela, a so jo leta 2016 izključili s skupnega trga.

Ogromna naložba v plinska nahajališča

Kot je skoraj vedno v navadi pri nemških kanclerjih pri takih poteh v tujino, tudi Scholza med obiskom Južne Amerike spremlja močna gospodarska delegacija. Med njimi so tako tudi predstavniki družbe Wintershall Dea, ki je del konzorcija, ki je septembra napovedal vlaganja v vrednosti 700 milijonov evrov v projekt izkoriščanja plina pri Ognjeni zemlji na skrajnem jugu Argentine.

"Argentina ima potencial, da dolgoročno oskrbuje Evropo z energijo," je prepričan izvršni direktor nemške družbe Mario Mehren.

Po Argentini se bo Scholz odpravil v Čile in pot sklenil v Braziliji, kjer se bo srečal z novoizvoljenim predsednikom Lulo da Silvo, s katerim bo imel na dnevnem redu pogovorov tudi pomembno točko glede ohranjanja amazonskega gozda.