Družba Petrol v zadnjem času vlaga veliko naporov v zniževanje terjatev do SCT-ja in te so se v zadnjem obdobju tudi znižale, pravijo v Petrolu. Foto: MMC RTV SLO
Družba Petrol v zadnjem času vlaga veliko naporov v zniževanje terjatev do SCT-ja in te so se v zadnjem obdobju tudi znižale, pravijo v Petrolu. Foto: MMC RTV SLO

Mediji so objavili dokumente, ki kažejo, da je Petrol 11. novembra od odvetniške pisarne Dušana Korošca prevzel za 159.114,16 evra terjatev s pripadajočimi obrestmi. To sicer ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bil SCT v velikih težavah in plačilno nesposoben, kar bi lahko pomenilo, da vseh upnikov ne bo mogel poplačati.

Povezave med Korošcem in Svetelškom
Dodatna vprašanja vzbuja povezava odvetnika Korošca in predsednika uprave Petrola Aleksandra Svetelška. Korošec je bil član nadzornega sveta družbe Engrotuš, ko je to vodil Svetelšek, ki je nato iz Engrotuša prišel na vrh Petrola. Za spletne Finance je Korošec sicer dejal, da ne more komentirati posla s Petrolom, ker gre za poslovno skrivnost. Dejal je le, da je bil posel dober.

V Petrolu pa dodajajo, da "ne gre za nikakršne osebne usluge in prijateljstva, kot navajata medija, temveč zgolj za poslovni odnos, v katerem je bil posel speljan v korist družbe Petrol in njenih delničarjev ter v okviru že omenjenih prizadevanj za zniževanje terjatev do SCT-ja" ter da v družbi ni osebnega odločanja, da "vedno odloča uprava in velja načelo dveh podpisnikov".

SCT ima težave tudi z dobavitelji
Medtem pa naj bi imel SCT vse več težav z dobavitelji, saj številni s podjetjem ne želijo več sodelovati, poroča Radio Slovenija. Tako naj bi Mobitel že pred tedni izklopil večino telefonskih številk, Petrol pa blokiral plačilno kartico. Z največjim slovenskim gradbenim podjetjem se po neuradnih informacijah naj ne bi več želela pogajati podjetja, ki mu dostavljajo osnovne surovine, denimo, pesek, dokler jim ta ne odplača zaostale terjatve.

Zaradi teh težav naj bi SCT od naročnikov skušal dobiti nekaj avansa, s katerim bi lahko pokril vsaj tekoče stroške. Brez tega oziroma pomoči katere koli banke mu verjetno večino gradbišč ne bo uspelo dokončati. Delavci SCT-ja so sicer trenutno na kolektivnem dopustu, ki ga bodo končali v ponedeljek, 10. januarja. Takrat bo tudi jasno, na katerih gradbiščih - SCT jih ima samo v Sloveniji 64 - bodo nadaljevali delo.