Foto: BoBo
Foto: BoBo

Donosnost portfelja države in SDH-ja po trenutnih ocenah znaša 6,2 odstotka, kar je za 1,9 odstotne točke več kot v letu 2020 in dve odstotni točki več od načrtov, so sporočili iz SDH-ja. "Poslovanje družbe Slovenski državni holding (SDH) je bilo v letu 2021 uspešno," so poudarili.

Med prihodki, ki so lani dosegli 52,5 milijona evrov, so najpomembnejši dividendni prihodki, prihodki od upravljanja naložb v lasti države, prevrednotovalni poslovni prihodki in prihodki od obresti. Pomembnejše odhodke predstavljajo zlasti stroški dela, stroški storitev in rezervacije iz naslova denacionalizacije.

Epidemija je imela pri nekaterih družbah pomemben vpliv na poslovanje, predvsem to velja za družbe s področja turizma in prirejanja iger na srečo. Tudi družbe s področja prometa nekatere proizvodne družbe in družbe s področja energetike zaradi učinkov krize v letu 2021 še niso dosegle rezultatov, kot so jih dosegale pred epidemijo.

Skupna knjigovodska vrednost lastniških deležev, ki jih upravlja SDH, je konec lanskega leta znašala 10,3 milijarde evrov. V letu 2021 so za poslovno leto 2020 dividendna izplačila družb iz upravljavskega portfelja SDH-ja skupaj dosegla 151,3 milijona evrov, od česar sta država in pokojninska blagajna prejeli 111,5 milijona evrov, SDH pa 39,8 milijona evrov, kar je skupno za 15 odstotkov več od načrtovanega.

Donosnost portfelja države in SDH-ja po trenutnih ocenah znaša 6,2 odstotka, kar je več kot leta 2020 in več od lanskih načrtov. "K temu je pomembno prispevalo splošno okrevanje slovenskega gospodarstva, ki je preseglo pričakovanja, svoj učinek so dodali tudi različni protikoronski ukrepi," so ocenili v SDH-ju.

Lani je bilo izplačanih tudi 23,5 milijona evrov odškodnin iz denacionalizacije.