Polzela se še naprej otepa težav, saj nima denarja za normalno poslovanje. Veliko pa stavijo na konec preteklega leta zagnano inovativno proizvodnjo nogavic iz konoplje ter na t. i. push up nogavice. Foto: BoBo
Polzela se še naprej otepa težav, saj nima denarja za normalno poslovanje. Veliko pa stavijo na konec preteklega leta zagnano inovativno proizvodnjo nogavic iz konoplje ter na t. i. push up nogavice. Foto: BoBo

Nadzorni svet je danes med drugim uradno obravnaval poročilo pooblaščenca za skladnost poslovanja in integriteto o dejavnostih za zadnje lansko četrtletje ter poročilo o izvajanju dejavnosti notranje revizije v holdingu (SDH), so sporočili.

A Dnevnik je ob tem pisal, da so se seznanili tudi z načrtom reševanja Polzele, kar so v SDH-ju zanikali. "Vodstvo SDH-ja glede sanacije Polzele ni sprejelo še nobene odločitve, prav tako tudi nadzorni svet SDH-ja ni odločal o predlogu sanacijskega načrta," so zapisali. Se pa SDH kot dejaven in skrben upravljavec trudi proučiti čim več različnih možnosti za sanacijo družbe Polzela, so zatrdili.

Država najprej proda terjatve in jih nato kupuje nazaj
Časnik opisuje, da sanacijski načrt za Polzelo vključuje vnovično finančno injekcijo, katere znesek še ni znan. Država je leta 2014 Polzeli že odobrila milijon evrov pomoči, nato pa ta znesek na začetku lanskega leta spremenila v lastniški kapital, odobrila pa ji je še novih 200.000 evrov pomoči, ki naj bi šla za obratovalne stroške in plačilo davkov.

Po poročanju Dnevnika načrt vključuje tudi to, da bi SDH od upnikov - del jih je DUTB npr. že prodal ameriški banki Bank of America Merril Lynch - odkupil terjatve do Polzele, teh je za okoli štiri milijone evrov, a cena nakupa še ni znana, bi pa lahko bila manj kot milijon evrov. Pogovori naj bi že potekali, po nakupu vseh terjatev pa bi SDH podjetje dokapitaliziral in postal njegov lastnik.

Predsednik uprave Polzele Marko Klemenčič najnovejših rešitev ni želel komentirati in je razkritje informacij napovedal čez 14 dni. Neuradno bo v prihodnjih dneh sklicana skupščina družbe, na kateri bi delničarji odločali o načrtovani dokapitalizaciji. A ta bi zadoščala le toliko, da bi Polzela prišla iz izgube, potrebuje pa še denar za tekoče poslovanje. V ta namen bi država SDH dokapitalizirala za dober milijon evrov, ta pa bi nato denar posodil Polzeli in jo predvidoma leta 2019 začel prodajati, še dodaja Dnevnik.