Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Izvedbo posebne revizije za obdobje zadnjih petih let je Slovenski državni holding (SDH) napovedal konec oktobra, potem ko so mediji razkrili domnevne nepravilnosti na družbi, ki je v stoodstotni državni lasti.

SDH od revizorja pričakuje, da glede na izsledke pregledov poslov poda tudi priporočila za izboljšanje procesov, so zapisali v zahtevi za sklic skupščine. Vodstvo Darsa jo je sklicalo za sredo.

Posebni revizor bo sicer preveril nabor poslov, pri čemer bodo med drugim pregledali njihovo načrtovanje in izvedbo z vidika poslovne potrebnosti, ekonomske upravičenosti in transparentnosti. Prav tako bodo preverili postopek priprave razpisnih pogojev z vidika morebitnega prilagajanja razpisnih pogojev ciljnim ponudnikom ali drugačnega omejevanja konkurence. Pod drobnogled bodo revizorji vzeli tudi upravičenost aneksov pri določenih poslih.

Na podlagi ugotovitev posebne revizije bo SDH po potrebi sprejel nadaljnje upravljavske ukrepe, so navedli.

Konkurenčni postopek izbora posebnega revizorja bo izvedel Dars, SDH pa bo v vlogi edinega delničarja zagotovil neodvisnost in preglednost postopka. Izbranega revizorja bo skupščina imenovala po uspešno zaključenem postopku izbora.

Domnevno podkupovanje za posle z Darsom

POP TV je konec oktobra objavil posnetek, v katerem Rok Snežič prejema 5000 evrov. Kot je tedaj povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Ta naj bi Snežiču plačal za 90.000 evrov podkupnin, denar pa naj bi bil namenjen tudi za stranko SDS.

Razkrita sta bila tudi sum kartelnega dogovarjanja pri oddajanju posla avtovleke pokvarjenih ali ponesrečenih tovornih vozil z avtocest in domnevno favoriziranje enega od ponudnikov. Rok Snežič in Valentin Hajdinjak sta očitke v oddaji 24 ur zavrnila, prav tako tudi SDS.

SDH je nato nadzornike Darsa pozval, naj v okviru možnosti nemudoma skrbno presodijo ravnanja predsednika in članov uprave v povezavi z očitanimi nepravilnostmi, povezanimi z domnevnim podkupovanjem. V primeru ugotovljenih kršitev pa so nadzornike pozvali, naj ukrepajo s krivdnim odpoklicem s funkcije.

Oddaja Tarča pa je razkrila še en primer domnevnega urejanja posla na Darsu v zameno za provizijo. Gre za primer lastnika podjetij GB Sport in RGG Investicije Gašperja Bedenčiča, ki naj bi direktorju drugega podjetja v imenu NSi-ja ponujal ureditev posla z Darsom v zameno za petodstotno provizijo.

Gre za razpis za dobavo specialnih strojev, vrednih po 300.000 evrov in več, ki ga Dars še pripravlja. Z razpisom naj bi Dars nabavil približno 15 strojev v vrednosti 4,5 milijona evrov.