Predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc si pred prodajo Telekoma in NKBM-ja želi še pogovora z vlado o tveganjih, ki jih prinaša prodaja. Foto: BoBo
Predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc si pred prodajo Telekoma in NKBM-ja želi še pogovora z vlado o tveganjih, ki jih prinaša prodaja. Foto: BoBo

SDH je pri svojih odločitvah povsem avtonomen, vendar ima po zakonu o gospodarskih družbah možnost, da pred prelomnimi odločitvami za stališče zaprosi lastnika, kar v tem primeru pomeni tako pogovor z vlado kot tudi s predsednikom republike. Pirc je ob tem dejal, da se zaveda tveganj, ki jih taka prodaja prinaša, zato si od vlade želi jasnega signala, ali odobrava prodajo pod ponujenimi pogoji.

Postopek prodaje NKBM-ja je namreč v sklepni fazi. SDH je zanj prejel več zavezujočih ponudb, med katerimi naj bi bil najresnejši ponudnik madžarska banka OTP. Po rezultatih evropskega pregleda bank, ki je pokazal, da bi NKBM ob zelo neugodnih gospodarskih gibanjih potreboval še dobrih 30 milijonov evrov dodatnega kapitala, pa so tudi ponudniki svoje ponudbe znižali. Po neuradnih podatkih naj bi OTP tako za NKBM ponujal od 300 do 350 milijonov evrov.

Postopek prodaje Telekoma pa je še v fazi nezavezujočih ponudb. Investitorji naj bi že v kratkem opravili dodatne preglede stanja v podjetju, čemur bodo sledile zavezujoče ponudbe. Med glavnimi interesenti naj bi bili poleg Deutsche Telekoma še štirje finančni skladi, in sicer ameriška Providence in Bain Capital ter evropska Apax in Cinven.