"Upam, da bo tudi nova vlada dovolj odločna, da bomo do leta 2013 proračunski primanjkljaj spravili pod tri odstotke, strukturnega oziroma dolgoročnega pa odpravili," je dejal Križanič. Foto: BoBo

"Še sedaj, ko se je izkazalo, da je finančna politika vlade, ki je dobila nezaupnico, neustrezna, njeni predstavniki krivdo valijo na prejšnjo vlado," se v SDS-u odzivajo na mnenje finančnega ministra Franca Križaniča, ki opravlja tekoče posle. Ta je namreč v ob robu zasedanja Mednarodnega finančnega in monetarnega odbora ter Razvojnega odbora Svetovne banke in IMF-a poudaril, da bo nova vlada morala odpraviti strukturni ozrioma dolgoročni primanjkljaj.

SDS: Vzrok je neustrezno odzivanje na krizo
"Nastal je z davčno reformo leta 2005 in potem 2007, kar je bilo preveč optimistično zaradi prešibkih finančnih virov za potrebe," je dejal. A so v stranki Janeza Janše prepričani, da razlogov za finančne težave Slovenije ni mogoče najti v ukrepih Janševe vlade, temveč v neustreznem odzivanju vlade Boruta Pahorja na krizo, v prevelikem trošenju zadnjih let ter v tem, da vlada ni sanirala bančnega sistema.

Slovenija je namreč na podlagi reforme leta 2007 po njihovih besedah prvič v zgodovini dosegla javnofinančni presežek. Prav tako se je v mandatu vlade Janše javni dolg države povečal za 0,9 milijarde evrov, z 7,3 na 8,2 milijarde, medtem ko se je od konca leta 2008 do prvega četrtletja 2011 dolg povečal z 8,2 na kar 16,4 milijarde evrov ali skupaj kar za 8,2 milijarde evrov, so še dodali.