SDS je skušal DDV znižati tudi konec lanskega leta. Foto: BoBo
SDS je skušal DDV znižati tudi konec lanskega leta. Foto: BoBo

V poslanski skupini SDS-a so v sporočilu za javnost spomnili, da so bile sredi leta 2013 v času vlade Alenke Bratušek določene višje stopnje DDV-ja.

Splošna stopnja je bila dvignjena z 20 odstotkov na 22 odstotkov, nižja stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Pri tem je bil dvig določen kot časovno omejen ukrep, ki naj bi veljal do leta 2015. Vendar je nato vlada Mira Cerarja predlagala, da višje stopnje DDV-ja postanejo trajne, kar je DZ novembra 2015 potrdil.

Slovenija od leta 2014 beleži gospodarsko rast, prav tako se povečujejo prilivi v proračun in v SDS-u predlagajo, da se stopnji DDV-ja znižata nazaj na predkrizno raven. Predlagajo tudi dve znižani stopnji DDV-ja. Prva nižja stopnja bi znašala 8,5 odstotka, druga nižja stopnja pa pet odstotkov. Ta bi veljala za otroška oblačila in obutev, šolske potrebščine ter gasilsko opremo, poleg tega pa tudi za dobavo električne energije, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja.

Tokratni predlog za novo ureditev višine DDV-ja je že tretji predlog iz vrst SDS-a. Oba prejšnja predloga je DZ že zavrnil.