Bo tudi Alstom obupal nad slovenskimi zdrahami? Foto: BoBo
Bo tudi Alstom obupal nad slovenskimi zdrahami? Foto: BoBo
Se Alstom umika iz TEŠ-a?


Kot jara kača dolga in 1,3 milijarde evrov vredna zgodba o gradnji šestega bloka v Šoštanju je danes dobila nove dimenzije. Vlada se je na seji namreč seznanila z zaupnim poročilom, razkril ga je časnik Dnevnik, posebne komisije, ki je pregledala dokumentacijo o projektu.
Tega naj bi staro in novo vodstva tako v Tešu kot tudi v HSE-ju vodilo neprimerno, zato naj bi se že majal stolček tudi sedanjemu vodstvu Teša. Vlada je bila sicer po redni seji zelo skopa z informacijami o poročilu.
Alstom že pakira "kufre"?
Druga dimenzija pa je informacija, da Alstom začenja postopke odhoda z gradbišča. Ta naj bi po neuradnih podatkih razposlal navodila svojim podizvajalcem, naj začnejo pripravljati gradbišče za umik. Neuradno je zdaj zadnji rok za poroštvo 440 milijonov evrov 16. junij.

Med člani posebne komisije, ki je pregledovala omenjene dokumente - direktor Teša Simon Tot je pred časom že pojasnil, da so v Ljubljano že večkrat odpeljali za cel kombi papirjev -, je tudi Marjan Eberlinc, kot predsednik energetske zbornice, ki je po telefonskem pogovoru dejal, da se v dokumentih prevečkrat pojavljajo nejasni odgovori in sprenevedanja.
Si želi tudi vlada odrezati del energetske pogače?
"Nekdo bo verjetno enkrat moral prevzeti konkretno odgovornost za ta dejanja, pa tudi za to, da je zdaj ta projekt nekako vsaj začasno v nekem čudnem položaju. Jaz mislim, da mora imeti vodstvo takega projekta vedno pripravljen rezervni scenarij in po tem scenariju pač projekt nadaljevati," je položaj ocenil minister za infrastrukturo Zvonko Černač.

V ozadju naj bi bili apetiti nove vlade do področja energetike, a če res želijo tričlansko upravo v HSE-ju, zdaj je to v eni osebi Matjaž Janežič, bo treba veliko časa. Četudi to prevalijo na AUKN, bi o spremembi uprave morala odločati skupščina HSE-ja.

Se Alstom umika iz TEŠ-a?