Foto: BoBo/Bor Slana
Foto: BoBo/Bor Slana

Nacionalna strategija za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda predvideva izstop iz premoga, torej prenehanje obratovanja šestega bloka Teša in pridobivanja lignita, najpozneje v letu 2033.

"Glede na padajoč trend cen električne energije in naraščajoče cene ogljičnih kuponov v prihodnjih letih se bosta, podobno kot druge evropske termoelektrarne in premogovniki, tudi Teš in Premogovnik Velenje v prihodnje težko izognila občutnim izgubam pri svojem poslovanju. V HSE-ju skupaj s Tešem, premogovnikom in drugimi relevantnimi deležniki dejavno iščemo rešitve, ki bi celotni naši termodiviziji omogočile stabilno poslovanje do predvidenega konca obratovanja," so za STA povedali v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), pod okrilje katerega spadata Teš in Premogovnik Velenje.

Teš bi lahko zaprli že leta 2026

Časopis Dnevnik je na začetku meseca objavil, da bi lahko Teš po neuradnih informacijah zaprli že leta 2026 ali 2027. Projekcije, ki jih je pridobil Dnevnik, naj bi namreč kazale, da bi lahko do leta 2033 ustvaril več kot dve milijardi evrov izgube iz obratovanja, kar bi lahko ogrozilo obstoj skupine HSE.

Sorodna novica Ali bosta Teš in rudnik Velenje prenesena na posebno državno podjetje?

Premier Robert Golob je na posvetu Akademije znanosti za trajnostni razvoj Slovenije o izzivih trajnostnega razvoja Slovenije potrdil, da je v pripravi scenarij predčasnega zaprtja Teša. Dejal je, da ne verjame, da bo Teš zdržal do leta 2032, a "ne zaradi politike, ne zaradi podnebja, ampak zaradi ekonomike".

Kot je povedal, je to trenutno stvar energetskih podjetij oz. energetske mešanice, medtem ko je naloga politike, da v regijo aktivno vlaga za njeno preobrazbo.

HSE: Sprejeta ni bila še nobena odločitev

V HSE-ju so za STA povedali, da v povezavi s prestrukturiranjem termodivizije ni bila sprejeta še nobena odločitev. "Trenutno se izdelujejo obsežne analize in pripravljajo strokovne podlage, ki bodo osnova za nadaljnje odločitve. Glede na kompleksnost in obseg potrebnih analiz pričakujemo, da bomo lahko več informacij podali v drugi polovici leta," so navedli.

Zaprtje Teša velika težava zlasti s socialnega vidika

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je poudarilo, da zaprtje Teša in Premogovnika Velenje ne predstavlja tako velike težave z energetskega vidika, kot jo s finančnega in socialnega. Po mnenju ministrstva je izpad proizvodnje Teša namreč mogoče pokriti z obnovljivimi viri.

Strategija poleg energetskih opredeljuje še cilje na področjih človeških virov in socialne infrastrukture, gospodarstva in okolja. "Prestrukturiranje bo skupek ukrepov na gospodarskem, okoljskem, energetskem, infrastrukturnem, davčnem, zaposlitvenem, izobraževalnem in socialnem področju s skupnim ciljem zagotoviti nadaljnjo gospodarsko rast in razvoj savinjsko-šaleške premogovne regije," so STA povedali na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, ki je pristojno za zakon o razvojnem prestrukturiranju savinjsko-šaleške premogovne regije.

Za prestrukturiranje te regije je Sloveniji v evropskem skladu za pravični prehod na voljo skupno okoli 259 milijonov evrov, od tega 174 milijonov za savinjsko-šaleško in 75 milijonov za zasavsko regijo.

Teš mora odplačati še 296,74 milijona evrov dolga

Od 440 milijonov evrov posojila, ki ga je Teš za gradnjo šestega bloka najel pri Evropski investicijski banki in je zavarovano z državnim poroštvom, je bilo konec leta 2023 neodplačanih še 296,74 milijona evrov, so STA povedali na ministrstvu za finance in dodali, da Teš glavnico in obresti redno odplačuje. Na vprašanje o posledicah morebitnega unovčenja poroštva niso odgovorili.

Kakšno je poslovanje?

Projekcije poslovanja v prihodnjih letih ne v HSE-ju ne v Tešu ne razkrivajo. "Poslovni načrt družbe je poslovna skrivnost," so povedali v Tešu, ki je imel glede na objavljena letna poročila v letu 2019 225,9 milijona evrov prihodkov in 19,6 milijona evrov izgube, v letu 2020 238 milijonov evrov prihodkov in 280,4 milijona evrov izgube in v letu 2021 223,2 milijona evrov prihodkov in 7,1 milijona evrov čistega dobička.

Sorodna novica Obtožnica v zadevi Teš je pravnomočna, sojenje se lahko začne

Ta je bil po pojasnilih letnega poročila izključno posledica prejete odškodnine (231,8 milijona evrov) od skupine General Electric po zunajsodni poravnavi glede gradnje bloka 6. V letu 2022 je imela družba 340,7 milijona evrov prihodkov in okoli 587.000 evrov izgube. Poslovanja za lani v družbi še ne razkrivajo.

Družba Premogovnik Velenje je imela v l. 2019 112,7 milijona evrov prihodkov in 6,6 milijona evrov izgube, v 2020 109,4 milijona evrov prihodkov in 9,7 milijona evrov izgube, v 2021 97,6 milijona evrov prihodkov in 36,3 milijona evrov izgube in v 2022 105,3 milijona evrov prihodkov in 32,9 milijona evrov izgube.

Sindikat in svet delavcev od pristojnih zahtevata, da je na prvem mestu skrb za zaposlene

V štirih družbah Premogovnika Velenje je po navedbah sindikata premogovnika okoli 2000 neposredno zaposlenih, v Tešu jih je po podatkih letnih poročil dobrih 300, še od 1500 do 2000 delovnih mest je po navedbah strategije posredno ustvarjenih prek sodelovanja z zunanjimi podizvajalci in lokalnimi dobavitelji.

Velenjski župan Peter Dermol je po medijskih objavah o morebitni izločitvi Teša in Premogovnika Velenje iz skupine HSE ter o morebitnem predčasnem zaprtju obeh družb od vlade zahteval odgovore o namerah države.

"Premogovnik Velenje in Termoelektrarna Šoštanj sta dva od najpomembnejših poslovnih subjektov v Šaleški dolini tako s socialnega in ekonomskega vidika kot z vidika zanesljive in nemotene oskrbe s toplotno energijo. Predčasno zaprtje bi za Šaleško dolino pomenilo ogromen pretres, neobvladljive in katastrofalne posledice na področju oskrbe porabnikov s toplotno energije in še posebej na socialnem področju," je opozoril župan.

Sindikat Premogovnika Velenje in svet delavcev od pristojnih odločevalcev zahtevata, da je na prvem mestu skrb za pravičen prehod na socialnem področju. Obenem poudarjata, da je treba poskrbeti za gospodarsko prestrukturiranje Šaleške doline.