Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Stranka SDS je 30-odstotna lastnica Novih obzorij. Šlo je za politični prihod, zato gre tudi za politični odhod, menita Marko Milosavljević s katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in Luka Lisjak Gabrijelčič s Srednjeevropske univerze CEU v Budimpešti.

"Gre za simboličen in dejanski udarec tem medijem, tej stranki, ki je te naložbe pravzaprav organizirala," je za TV Slovenija komentiral Milosavljević.

"Po porazu SDS-a na volitvah se je strategija spremenila. Madžarska je uspela v zadnjih letih tudi s pomočjo Janševe vlade pridobiti velik ekonomski vpliv. Če ga želi ohraniti, mora razmisliti o drugačnih strategijah," pa je menil Lisjak Gabrijelčič.

"Je tudi vprašane, pod kakšnimi pogoji se Madžari umikajo," je pristavil Milosavljević.

Ali Orbanovi oligarhi spreminjajo strategijo?

Politični analitik Lisjak Gabrijelčič je prepričan, da Orbanovi oligarhi zlahka spreminjajo strategijo. "Ne pomeni, da ni mogoče teh naložb nekako unovčiti, a se jih unovči na drugačen način. Ne več tako, da se prek njih podpira opozicijo, ampak se recimo reče, če nočete več, da ti mediji zganjajo težave prihodnji vladi, se lahko zmenimo," je dejal.

Slovenija je za Madžarsko strateškega pomena. Predvsem zaradi luke Koper in velikih naložb – Mola in OTP banke, recimo. "To ima strateški pomen, ki presega zavezništva s takšno ali drugačno stranko," je prepričan Lisjak Gabrijelčič.

"Garažna relevantnost"

Vprašanje je, ali bodo madžarski investitorji ostali lastniki televizije Planet TV, opozarja Milosavljević. Demokracija in Nova24TV, kjer so nam zagotovili, da so z odkupom deleža zadovoljni, pa bosta verjetno obstali. "Seveda pa to pomeni, da bosta doseg in relevantnost zelo garažna, nepomembna," je poudaril.

Tako naj bi prišlo do delnega očiščenja medijskega prostora, meni profesor, čeprav naj bi na Demokraciji, kot pravi, zaposlene že pred nekaj časa pozivali k novi zaposlitvi. "Prav eksplicitno je bila poudarjena javna RTV Slovenija, na žalost," je pristavil Milosavljević.

Dobili smo sicer namig, da bo madžarski vlagatelj Peter Schatz kapital preusmeril v drug medij.

Se iz Janševih medijev umika madžarski kapital?