Ali zamenjave nadzornikov pomenijo skorajšnji odhod dolgoletnega direktorja Borisa Novaka? Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Ali zamenjave nadzornikov pomenijo skorajšnji odhod dolgoletnega direktorja Borisa Novaka? Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Novak se je že pred dvema tednoma moral posloviti tudi iz vrha DUTB-ja, pa čeprav spada v kvoto SDS-a. To, da se aktualna vlada po vzoru večine dozdajšnjih vlad intenzivno ukvarja s kadrovanjem v državnih podjetjih, ni nobeno presenečenje, presenetljivo je le, da svojega predstavnika z drugim zamenja še v času njegovega mandata.

Kadrovanje vladne koalicije je v polnem razmahu. Nekaj zaradi predčasnih zamenjav, kot je omenjena na slabi banki, večina zaradi iztekov mandatov nadzornikov v družbah z večinskim državnim lastništvom, je za Radio Slovenija poročala Urška Jereb.

Na slabi banki so tako včeraj dobili novega predsednika upravnega odbora, gre za neizvršnega direktorja Franca Doverja. Na SDH-ju, na katerem sta na začetku leta sporazumno odstopila Boštjan Koler in Boris Medica, naj bi že prihodnji teden zasedala nominacijska komisija in izbrala dva izmed prijavljenih kandidatov, uprava naj bi bila tako popolna še ta mesec. Zanimanja za prijavo sicer neuradno ni bilo veliko. In kje se še napovedujejo kadrovske spremembe?

Po naših informacijah naj bi se predčasno s položaja predsednika uprave SID banke moral posloviti Sibil Svilan, medtem ko naj bi se v kar petih elektro distribucijskih podjetjih še letos iztekli mandati nadzornikom, kar pomeni, da se vrata s tem odpirajo tudi za menjave v upravah. Za Zavarovalnico Triglav bo ura resnice na majski skupščini, ko bo imenovanih kar pet novih nadzornikov, v Telekomu aprila dva, v Uniorju decembra štirje in v Luki Koper julija celotni nadzorni svet. Po menjavah v nadzornih svetih sledijo menjave uprav, po naših informacijah bi med omenjenimi svoj položaj utegnil ohraniti le predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.