Proizvodnja v Seawayjevih halah kljub novemu najemniku še vedno stoji. Foto: BoBo
Proizvodnja v Seawayjevih halah kljub novemu najemniku še vedno stoji. Foto: BoBo

Zinčenko si že več mesecev želi čim prej obuditi proizvodnjo Seawayevih plovil, saj je zanje še dovolj naročil, ki jih podjetje tik pred stečajem ni moglo izpolniti. Po ureditvi začetnih formalnosti pa je naletel na nove čeri.

Čeprav so kalupi del najemne pogodbe, jih zadržujejo dobavitelji v Sloveniji in tujini, ki so za Seaway delali sestavne dele in ki jih Seaway ni plačal. Brez kalupov pa ni mogoče izdelati ogrodij za plovila, zato Zinčenko proizvodnje še ni mogel zagnati. Prav tako je že zaposlil pet ljudi, ki bi pripravili vse potrebno za začetek proizvodnje. Čaka le še na konec primopredaje, na materiale in kalupe.

"Lahko samo upam, da se mi stvari, ki sem jih kupil, čim prej zagotovijo in da bomo v kratkem lahko začeli delati," je poudaril Zinčenko. Zaposliti namerava še 15 ljudi, ki bi začeli izdelovati plovil, za katere ima že 16 kupcev.

Dobavitelje bodo izterjali tudi po sodni poti
Zinčenko meni, da stečajni upravitelj še ni opravil svojega dela, saj bi že moral dostaviti kalupe in materiale na Zgošo. Stečajni upravitelj Seaway Designa Anton Jagodic, ki je bil dolga leta generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije, pa se trenutno mudi na evropskih športnih igrah v Bakuju, pišejo današnje Finance.

Po Jagodičevih besedah primopredaja na Zgoši in na Bledu poteka in naj bi bila v kratkem končana, treba pa je natančno preveriti celoten seznam opreme in strojev, ki jih je treba predati. Andrej Marinc, ki nadomešča Jagodica v njegovi odsotnosti, pa je dejal, da dobavitelji kalupe neupravičeno zadržujejo, vseeno pa vidi nekaj mogočih rešitev.

Tako so dobavitelje pozvali, naj kalupe vrnejo. Če jih ne bodo prostovoljno vrnili, jih bo treba izterjati po sodni poti z začasno odredbo, tožbo ali ovadbo. Upa pa, da se bo zadeva v najkrajšem času rešila. Skupaj z Zinčenkom premlevajo rešitve, vendar pa je vprašanje, kako hitro jih lahko uresničijo. Ena izmed možnosti je, da se iz pogodbe izločijo stvari, ki jih Seaway trenutno ni zmožen zagotoviti, vendar Zinčenko za zagon proizvodnje vseeno potrebuje kalupe in materiale.