"Negativna in za slovenske kmete usodna posledica prodaje Mercatorja Agrokorju bi tako lahko bil tudi umik slovenske hrane z njegovih polic," opozarjajo v kmetijsko-gozdarski zbornici. Foto: BoBo

Predstavnica banke Societe Generale, ki zastopa Mercator pri pogajanjih z Agrokorjem, se je tako odzvala na pisanje nekaterih medijev, da naj bi bil za svetovalce hrvaškega koncerna Agrokor, družbo JP Morgan, nesprejemljiv pogoj, ki določa lastniško strukturo prevzemnika - predstavniki Mercatorja naj bi namreč zahtevali, da bi imel Agrokor v konzorciju manjšinski delež.

Ob tem Selškova poudarja, da so tako kot pri vsakem prevzemu, še posebej tako velikem, nujna pogajanja med potencialnim lastnikom (v tem primeru družbo Agrokor) in potencialno prevzemno tarčo (Mercatorjem).

Kot je znano, so se lastniki malo več kot polovice Mercatorja, konzorcij bank in Pivovarna Laško pretekli teden odločili, da se bodo prihodnje tri tedne pogajali le s hrvaškim Agrokorjem, ki je ponudil najvišjo kupnino izmed štirih interesentov za nakup - 221 evrov za delnico.

KGZS skrbi prodaja - predvsem zaradi Agrokorja
Medtem pa kmetijsko-gozdarska zbornica prodajalce delnic Mercatorja (konzorcij bank) in pristojne ustanove vključno z uradom za varstvo konkurence poziva, naj kupca zavežejo, da na policah ohrani slovensko hrano, saj KGZS skrbi, ker pogoji prodaje niso dovolj znani.

Mercator je namreč kot največji slovenski trgovec izjemnega pomena za dolgoročno stabilno prodajo slovenskih kmetijskih pridelkov in izdelkov ter izdelkov slovenske živilskopredelovalne industrije, menijo v zbornici in opozarjajo, da ima Agrokor poleg trgovske dejavnosti v lasti pomemben del hrvaške živilskopredelovalne industrije in gospodari s hrvaškimi državnimi kmetijskimi zemljišči, na katerih se ukvarjajo s kmetijsko pridelavo.

Nakup Mercatorja bi lahko imel negativne posledice na slovensko kmetijstvo
"Negativna in za slovenske kmete usodna posledica prodaje Mercatorja Agrokorju bi tako lahko bila tudi umik slovenske hrane z njegovih polic. Obstaja namreč upravičena zaskrbljenost, da bi po Agrokorjevem nakupu Mercatorja njegovi lastni proizvodi izrinili pridelke in izdelke slovenskih kmetij," so še zapisali v KGZS-ju in dodajajo, da bi lahko imel Agrokorjev nakup Mercatorja negativne posledice za slovenske kmete, kmetijstvo, živilskopredelovalno industrijo in s tem celotno slovensko gospodarstvo

Ob tem na KGZS-ju še pravijo, da bi se "pod vprašaj tako postavil obstoj več tisoč kmetij, pa tudi nekaterih mlekarn in drugih živilsko predelovalnih obratov. "Zavedati se je treba, da lahko nepremišljena prodaja Mercatorja tujemu kupcu ogrozi na tisoče delovnih mest v Sloveniji," še dodajajo.