Agrokor že nekaj časa ponuja odkup delnic Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Agrokor že nekaj časa ponuja odkup delnic Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO

Hrvaški Agrokor je eden od štirih interesentov za nakup našega največjega trgovskega podjetja. Odločitev o pogajanjih je konzorcij prodajalcev v četrtek posredoval vodstvu Mercatorja, ki se je še isti dan sešlo na izredni seji.

Mercator ima dva pogoja
Vodstvo Mercatorja je kot predpogoj za podporo prodajnim aktivnostim postavilo sklenitev dveh dogovorov, in sicer ustreznega dogovora o ureditvi medsebojnih razmerij med Mercatorjem in mednarodnim konzorcijem kupcev, ki ga sestavljajo Agrokor, EBRD, IFC in One Equity Partners, ter sklenitev dogovora o odpravi tveganj refinanciranja.

Po njihovih besedah je namreč treba posebej upoštevati, da je skupina Agrokor največji tekmec skupine Mercator v celotni regiji zahodnega Balkana. Po izvedbi transakcije pa bi Mercator glede na trenutno znano strukturo postal odvisna družba Agrokorja.

Kako bo z varstvom konkurence?
Prav tako obstaja tveganje glede izvršljivosti transakcije, ki jo lahko omejijo zakonodaje s področja varstva konkurence v štirih državah, kjer trenutno delujeta obe skupini. To pa bi družbi, delničarjem in zaposlenim lahko povzročilo nenadomestljivo škodo.

Uprava Mercatorja je tako na četrtkovi izredni seji sklenila, da bo kot do zdaj podprla aktivnosti konzorcija prodajalcev. "Vendar je pri tem zakonska dolžnost uprave, da zagotovi ustrezno zaščito interesov družbe ter skupine Mercator, tako z vidika zaposlenih kot tudi vseh drugih pomembnih poslovnih vidikov," še opozarjajo v Mercatorju.

Banke in pivovarna potrebujejo denar
Londonska investicijska banka ING je prejela štiri nezavezujoče ponudbe za nakup večinskega deleža Mercatorja, a imen ni razkrila. Znano pa je, da se za nakup že nekaj časa zanima Agrokor, ki ponuja dve milijardi evrov. Prodajo deleža nujno potrebuje Pivovarna Laško, ki mora odplačevati nakopičena posojila, prav tako bi to izboljšalo likvidnost in kapitalsko ustreznost bank, ki so lastnice dela družbe.

Za banke bo pri pogajanjih z Agrokorjem verjetno bistveno to, kakšne finančne vire bo "našel", pivovarna pa bi rada le iztržila največ za svoj delež.