Po Senožečah se vozi na stotine tovornjakov na dan, ob cesti tudi parkirajo in povzročajo škodo na infrastrukturi. Foto: Zajem zaslona
Po Senožečah se vozi na stotine tovornjakov na dan, ob cesti tudi parkirajo in povzročajo škodo na infrastrukturi. Foto: Zajem zaslona

V torek dopoldne so se na občini Divača že drugič sestali z vodstvom družbe 2TDK, a sestanek rešitve ni prinesel. V mesecu dni se razmere v Senožečah niso spremenile. Domačini še vedno naštejejo na dan tudi do tisoč tovornjakov.

"Sami krajani nismo zadovoljni; uničujejo nam cesto, uničujejo nam okolje, pločnike; cesta, ki je bila pred dvema letoma obnovljena, je uničena," je za Radio Slovenija povedal Senožečan Bruno Kocjan.

Tovornjaki bi morali na avtocesto, je na sestanku v Divači znova dejal generalni direktor družbe 2TDK Matej Oset in napovedal, da se bo promet skozi Senožeče gotovo zmanjšal, ker del prevozov izkopnega materiala s kraških gradbišč 2. tira preusmerjajo v kamnolom Črnotiče, ki leži na Kraškem robu. Tja so že od začetka meseca odpeljali 60 ton.

"Je pa res, da 2TDK kot družba za razvoj projekta nima te moči, da bi lahko preko policije ali drugih organov izvajalca prisilila v nekaj takšnega," je povedal Oset.

Naveličani obljub

V Senožečah in na občini Divača pa so obljub naveličani. "Kadar se s Kolektorjem dobimo, nam dajo druge informacije, kadar z 2TDK, spet druge, želimo, da se skupaj dobimo in dorečemo stališča, ker drugače to ne bo šlo," je pojasnila županja Divače Alenka Štrucl Dovgan.

Za škodo, ki je nastala na pred nekaj leti obnovljeni cesti, pločnikih in drugi cestni opremi v Senožečah, pa pričakujejo odškodnino. Konkretno bodo še dorekli.

"To je pa seveda stvar, ki se na koncu projekta zgodi; projekt bo trajal do leta 2025, konca leta; in takrat imamo seveda vse možnosti, da ga pritisnemo in da bo moral vse tisto popraviti, kar je škode naredil," je napovedal Oset.

Pričakovanja so zdaj uprta v glavnega izvajalca, v Divači pričakujejo dogovor na sestanku v aprilu.

Tovornjaki vznemirjajo prebivalce Senožeč