Država se je letos zadolžila že za 5,4 milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Država se je letos zadolžila že za 5,4 milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Davčni prihodki so v prvih devetih mesecih dosegli 4,8 milijarde evrov, pri čemer je DDV predstavljal levji delež, in sicer 3,8 milijarde evrov. Davkov na dohodek in dobiček, npr. dohodnina in davek od prihodka pravnih oseb, pa je država v devetih mesecih zbrala za nekaj manj kot 920 milijonov evrov. Količina DDV-ja, pobranega v septembru, pa je presegla pričakovanja.

Prav tako je bilo ugodno črpanje evropskega denarja. Od januarja do septembra se je iz evropskega proračuna v slovensko državno blagajno nateklo 562 milijonov evrov, tja vplačanih pa je bilo 321 milijonov evrov. Po načrtih naj bi se iz evropskega v slovenski proračun letos vrnilo blizu 1,2 milijarde evrov.

Letos se je Slovenija do konca septembra zadolžila za skupaj 5,4 milijarde evrov, najbolj v februarju in aprilu, ko je izdala za 3,5 milijarde dolarjev oz. 2,6 milijarde evrov dolarskih obveznic in nato še za dve milijardi evrov evrskih obveznic. Do konca prejšnjega meseca pa je odplačala nekaj več kot dve milijardi evrov dolga.

Letošnji proračun sicer predvideva primanjkljaj v znesku malo več kot milijardo evrov, po napovedih finančnega ministra Dušana Mramorja pa namerava vlada še ta mesec pripraviti predlog rebalansa, s katerim bi se dovoljeni primanjkljaj zvišal za približno 200 milijonov evrov, na 1,2 milijarde evrov.